Foto: Pontus Stark

Sporten gav glädje efter stroken – Björn bytte boule mot boccia

Uppdaterad
Publicerad

Med målet att få fler att upptäcka parasport arrangerades en prova-på-dag i Uppsala och Fyrishov.

– Sporten är viktig för självkänslan, säger Björn Knösch som var på plats och spelade boccia.

Sedan i måndags har Parasportveckan arrangerats av regionala specialidrottsdistriktsförbund och RF-SISU. För första gången är Parasport Uppland med.

– Målet är att skapa kontakter och väcka intresse för parasporten, säger Elisabeth Aveholt Franzén, sekreterare i Parasport Uppland som tidigare hette Upplands handikappidrottsförbund.

Veckan har bestått av bland annat föreläsningar samt workshops och på söndagen kunde den som ville pröva på olika idrotter för personer med funktionsnedsättning. Tennis, mattcurling, boccia, dans och skytte var några av grenarna på agendan.

– Jag har spelat boule sedan 1987 men efter att jag fick en stroke så passar det inte lika bra längre – men boccian passar mig jättebra. Det är viktigt med sport, framför allt för det sociala och att träffa nya människor, säger Björn Knösch.

Fakta: Boccia

Boccia spelas med 13 klot, sex röda, sex blå och en vit. Det vita klotet startar spelet genom att det spelas in på banan. Sedan gäller det att få så många klot som möjligt närmst det vita klotet. Man spelar på en plan som har platt yta där spelarna kan kasta eller rulla klotet.

Spelar man singel består en match av fyra omgångar, spelar man i par består matchen av sex omgångar.

De spelare som inte kan sparka eller kasta ut klotet, på grund av minskad arm- eller benfunktion, får använda sig av en ramp och/eller en pekare om det behövs. Rampspelare och kastare med hög grad av nedsatthet i armfunktion har även rätt till att använda sig av en assistent.

Klotet i Boccia är gjorda i läder och är snäppet större än en tennisboll, och lätta att hantera.

Källa: Sveriges Paralympiska kommitté

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.