I klippet berättar den värnpliktiga cybersoldaten Emma om varför hon bär ansiktsfärg och automatvapen. Foto: Michael Jansson/SVT

Här utbildas Sveriges framtida cybersoldater: ”Angrepp pågår hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

I juli i år startade Sveriges första grundutbildning i cyberförsvar och säkerhet i Enköping. Cybersoldaternas uppgift är att förebygga och stoppa angrepp mot svensk IT-infrastruktur. Angrepp som redan pågår.

Sammanlagt rör det sig om 30 värnpliktiga som väntas gå utbildningen som sammanlagt ligger på 11 månader.

– Cyberplutonen genomför ju en utbildning så vi märker nog inte av angreppen mer än någon annan. Däremot kan man ju ha med sig att vi lever i en mer digitaliserad värld och man hör hela tiden om angrepp inom cyberrymden, säger kapten Martin Liland.

Cyberoperationer är militära operationer som genomförs med resurser och metoder som normalt inte är tillgängliga genom konventionella stridskrafter:

  • ”Defensiva operationer: syftar till att försvara informationssystem inklusive elektroniska kommunikationsnät för att på så sätt förhindra motståndare att påverka information, informationssystem, datorer eller nätverk.”
  • ”Offensiva operationer: syftar till att förhindra motståndaren att använda sina system eller att tvinga motståndaren att avbryta angrepp mot svenska system.”

”Självklar del”

Men det är första gången en militär grundutbildning hålls med den intriktningen. Enligt Försvarsmakten är just cyberoperationer ”en självklar” del av den moderna krigföringen på land, sjö och i luften – och därmed också en del av det svenska försvaret.

Tycker du att det borde ha funnits tidigare?

– Det är jättebra och jättespännande att vi genomför den här utbildningen av cybersoldater just nu, säger Martin Liland.

De värnpliktiga cybersoldaterna bär automatvapen och ansiktsfärg när SVT besöker dem på Ledningsregementet i Enköping.

Se varför i klippet ovan.

Cybersoldatutbildningen:

  • 30 värnpliktiga cybersoldater
  • Utbildningen tar 11 månader
  • Akademisk utbildning i samarbete med KTH
  • 2021 har utbildningen 40 platser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.