Harar skjuts redan småskaligt i Botaniska trädgården under jaktsäsong. Nu har dock populationen blivit så pass stor att Mats Block, Botaniska trädgårdens trädgårdsdirektör, är rädd att trädgårdens unika växter ska komma till skada. Jakten ska utföras av jägare med speciell licens för att utöva jakt i stadsmiljö.
– Det blir inga hagelsvärmar över Norbyvägen, säger Botaniska trädgårdens trädgårdsdirektör Mats Block.
Sista utväg
Inga skyddsåtgärder har fungerat, konstaterar de i sin ansökan. Nu tillåts skyddsjakt som en sista lösning. Max en hare får skjutas vid varje tillfälle då huvudsyftet med jakten är att skrämma bort de harar som har bosatt sig i och kring trädgården.
– Vi har försökt jaga bort dem på olika sätt, men det har inte räckt till. Så nu får vi ta till mer drastiska metoder, säger Mats Block.
Unika växter
Han betonar att han inte tycker om att de behöver ta till skyddsjakt. I höstas satt de 75 000 lökar av olika arter i trädgården. Många av dessa ska ha attraherat hungriga harar. Även de unga lindplantorna har gått hårt åt, berättar Mats Block, men det är inte dessa som han främst är orolig för.
– Om våra tulpaner blir mat åt hararna så gör väl inte det så mycket. Men vi är även ett museum med exemplar av växter som är unika i världen. Vi måste se till att dessa inte kommer till skada, säger Mats Block.
Jakten pågår fram till första september. Under samma månad ska de rapportera vilken effekt skyddsjakten har haft till Länsstyrelsens vilthandläggare.