Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är återigen problem för Tullgarnsbron i Uppsala. Den här gången fastnade Mikael Brenner, kapten för en av turistbåtarna i Fyrisån, med 62 passagerare. Foto: David Rydell/SVT

Haveri för Tullgarnsbron i Uppsala – igen

Uppdaterad
Publicerad

Tullgarnsbron har återigen haverarat. Varken bron eller bommarna till bilbanan kunde fällas upp. Det ledde till att bron var stängd för all form av trafik och att en båt med 62 turister blev stående i nästan fyra timmar.

Det var vid 11.30-tiden som Uppsala kommun larmades om att Tullgarnsbron inte fungerade som den skulle. Dels så kunde inte bron fällas upp, vilket ledde till att kapten Mikael Brenner blev stående med sin båt och 62 passagerare.

– Vi måste stå här tills bron börjar fungera. Vi är för stora för att vända här, säger han.

Även uppe på själva bron var det problem med bommarna vilket gjorde att inga bilar kunde passera. Det bildades långa köer och flera bilister tvingades vända.

Kostade 342 miljoner – svällde i värmen

Den totala kostnaden för projektet Tullgarnsbron är enligt Uppsala kommun 342 miljoner kronor. Den tog drygt tre år att bygga och invigdes tidigare i år.

Sen började problemen.

Bara en vecka efter i invigningen fastnade bron i uppfällt läge. Något som stängde överfarten i ett par dagar. En utredning av de ansvarig bolaget Peab så svällde materialet i bron av värmen. Det åtgärdades med att man sågade bort ett par millimeter av bron så att den återigen kunde sänkas.

Uppsala kommun uppger att det fortfarande oklart vad som orsakade lördagens haveri men vid 15-tiden fungerade bron igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.