Foto: TT/SVT

HD skjuter upp prövning av Facebookvåldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen skulle Högsta domstolen ha prövat en av åtalspunkterna mot den 24-åring som dömts för inblandning i den uppmärksammade Facebookvåldtäkten. Men frågan skjuts upp.

Nära ett år har passerat sedan det som kommit att kallas Facebookvåldtäkten inträffade i Uppsala. Och lika lång tid har det tagit för målet att nå Sveriges högsta rättsliga instans, Högsta domstolen. Förhandlingarna som skulle ha inletts på tisdagsmorgonen sköts upp sent på måndagseftermiddagen.

– Man hade vissa frågeställningar som man tyckte behövde belysas mer rörande yttrandefrihet- och förtalsdelen i målet, men exakt hur man resonerar vet jag inte, säger Andreas Welin, 24-åringens advokat.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

I somras överklagade alla de tre dömda männen hovrättsdomen till HD, som i sin tur valt att ta upp enbart en specifik del, som rör 24-åringens inblandning. Den del som ska tas upp kring 24-åringen gäller åtalet om ”underlåtenhet att avslöja våldtäkt”, medan förtalsfrågan inte finns med i HD:s prövningstillstånd. Åtminstone inte i dagsläget.

Justitiesekreterare Anna Cappelen Smith bekräftar att det är just yttrandefrihets- och förtalsfrågan som lett till att förhandlingarna skjutits upp.

– Det stämmer att det gäller den delen, säger hon.

Innebär det att man kommer att ta upp den delen också?

– Jag kan inte säga något om det fortsatta förhandlingen. Man bedömde att det inte var lämpligt att hålla förhandlingen idag, säger hon.

”Orimligt att anmäla sig själv”

Så här säger Andreas Welin om varför han överklagat delen kring ”underlåtenhet att avslöja våldtäkt” till högsta instans:

– Det hela bygger ju på huruvida man ska ha en skyldighet att anmäla sig själv när man befinner sig i en situation där man kan riskera att själv bli misstänkt för brott. Min klient har ju varit åtalad för delaktighet i själva brottets utförande, och frikänts från det. Och då menar vi att det är orimligt att man ska ha en anmälningsskyldighet mot sig själv, när det går så långt att det redan prövats i två instanser huruvida han gjort sig skyldig till själva brottet.

Andreas Welin har tidigare sagt till SVT Uppsala att hans klient inte förstått att han medverkat till något brottsligt, och då ifrågasatt hur han kunnat underlåta sig att anmäla något som han inte förstått varit brottsligt.

21-åringen och 18-åringen har inte beviljats prövningstillstånd, och därmed står straffen mot dem fast. Även straffen mot 24-åringen gällande grovt förtal står fast.

Det är inte klart när Högsta domstolen kommer att ta upp fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet