Skolorna i Heby måste spara, något som väcker oro bland föräldrarna. Foto: Heby kommun.

Hebys skolor måste spara – nu ska föräldrarna få tycka till

Publicerad

Hebys skolor slukar för stor del av kommunens pengar och en förändring av hela skolstrukturen är på gång. Det oroar invånarna och nu tar kommunen till ett nytt grepp för att stilla oron.

Som SVT Uppsala tidigare berättat så har Heby kommun ett stort ekonomiskt underskott och kommande besparingar kommer att slå mot skolan.

För att stilla den oro som finns har en enkät nyligen skickats ut till alla vårdnadshavare till de 1 800 barn som går i Hebys grundskolor.

Föräldrarna får svara på frågor om vad som gör en skola bra och hur de ser på ett byte av skola, och eventuella sammanslagningar.

Signalerna från föräldrarna till kommunen har hittills varit att det finns en stor oro för framtiden.

– Är det något som man är orolig för som förälder så är det barnens skolgång, säger Rose-Marie Isaksson (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Heby.

Men hur mycket ska ni bry er om vad föräldrarna tycker?

– Det kommer vi att bry oss om, annars hade vi ju inte hämtat in de här åsikterna. Någon gång i juni ska föräldrarna ha svarat och då sammanställer vi enkätsvaren.

Många pratar om framtiden

En utredning som blev klar i april föreslår fyra olika tänkbara scenarior för Hebys skolor. Eftersom en stor kostnad är lokalerna, som är för stora, ligger någon form av sammanslagning nära till hands.

De kommande förändringarna för skolan är något det pratas mycket om i Heby.

– Många är oroliga, framför allt ute i byarna runt omkring, säger Hebybon Tilda Talus.

Anne Häggmark är lärare på Heby skola.

– Det är jättetråkigt, vi har ju elever med stora behov och dem behöver man ju satsa på – inte spara, säger hon.

Hör mer om besparingarna i skolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.