Foto: Privat

Hedda, 5, fick glädjen tillbaka tack vare Livia

Uppdaterad
Publicerad

På grund av hennes misstänkt medfödda sjukdom har Hedda besökt sjukhuset otaliga gånger under hennes femåriga liv. Operationstillfällena har enligt hennes pappa Mathias gjort henne nedslagen och tystlåten, närmast apatisk. Men allting vände när hon träffade vårdhunden Livia.

Hedda, 5, misstänkts ha en medfödd sjukdom. Läkarna vet inte exakt vad felet är – men åkomman skapar problem.

– Hon har opererats flera gånger, och det handlar hela tiden om magen och tarmen, säger Mathias Rombin.

Enligt Mathias tar Heddas tarm inte upp den näring som behövs för att hennes kropp ska må bra. Operationerna som gjorts har i mångt och mycket gått bra, även om de har blivit många.

– Hon är ju så liten fortfarande och än så länge förstår hon inte helt vad allting handlar om, även om hon börjar förstå mer och mer.

Livfull vanligtvis

Mathias beskriver Hedda som en sprudlande och livfull femåring.

– Hon är ju som barn är mest. Vanligtvis i alla fall.

För enligt Mathias har alla operationer och sjukhusbesök gjort Hedda nedslagen. Vilket märks tydlig varje gång hon är på sjukhuset.

– Hon går liksom in i sin egen bubbla. Pratar knappt med varken oss eller någon annan.

Skydda sig

Mathias tror att det beror på att Hedda på något sätt försöker skydda sig från det tunga som sjukhusbesöken innebär. Både de psykiska och fysiska påfrestningarna.

– Hon blir liksom helt förändrad, säger han.

Situationen var heller inte annorlunda den där januarinatten i år. När Hedda akut var tvungen att åka in till sjukhuset för att operera sig.

– Det hade blivit något fel under operationen som gjorts innan. Saker hade liksom växt ihop på något konstigt sätt.

”Zonade ut”

Den akuta operationen gick bra. Men för var dag som gick så zonade Hedda ut allt mer.

– Man såg att hon började gå in i den där bubblan igen.

Men allting vände när hon fick träffa vårdhunden Livia.

– Några dagar hade gått och då fick vi erbjudandet om att träffa Livia. Och det är klart vi tackade ja, för det kunde ju inte skada direkt.

Hedda hade sedan tidigare inte haft något speficikt eller uttalat intresse för djur och hundar, men när hon träffade Livia sken hon upp som en sol.

– Det skedde i princip direkt när Livia kom in i hennes rum och hoppade upp i sängen. Hedda började le direkt och sken verkligen upp.

Vårdhundsstudie

Hunden Livia är en del av ett forskningsprojekt, där vårdhundens effekter kartläggs. Den som är drivande i studien är läkaren Ann Edner.

– De faktiska effekterna har inte tidigare kartlagts på det här sättet tidigare. Och vi vill att vårdhunden ska bli allt mer standard, inte minst på barnsjukhus – men då vill många sjukhus och läkare ha belägg för effekterna, säger hon.

Mathias Rombin berättar att Hedda direkt vid kontakt med Livia ville upp och gå.

– Hon hade tidigare mest legat i sängen, men när hon träffade Hedda så sa hon direkt att hon ville ut och gå med henne, säger Mathias.

Mathias är övertygad om att Livia hade en faktiskt effekt på Heddas återhämtande. Och även om träffen enbart var en timme lång tror Mathias att Livias besök blev bestående.

Bestående

– Under tiden efter så var hon betydligt mycket mer livfull och nu i efterhand har hon frågat och pratat om Livia, säger Mathias. Jag hoppas verkligen att fler barn får tillfälle att träffa liknande hundar.

Hedda åkte tillsammans med familjen hem några dagar efter Livias träff, och har enligt Mathias varit glad och livfull.

– Hon blev som frisk.

Vårdhundstudien

  • 50 pojkar och flickor i åldern 3-18 år, ingår i forskningsstudien som nu startar vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.
  • Barnens diagnoser är varierande, det kan handla om neurologiska sjukdomar eller ortopediska skador. Flera har också olika former av multihandikapp.
  • Mätningarna sker via trådlösa elektroder som fästs kring på bröstkorgen och fotsulan. Hälften av gruppen får börja att leka själva, sedan får de träffa och leka med Livia i cirka 25–30 minuter.
  • Den andra gruppen gör tvärtom, leker först med Livia och sedan med sig själva. Detta gör att barnen blir sin egen ”kontrollgrupp”.
  • Bland annat mäts hjärtfrekvensvariabilitet, hur hjärtat reagerar på exempelvis stress liksom hudkonduktans, hur mycket barnen svettats.
  • Tanken är att se om samvaron med Livia får fysiologiska och hormonella effekter. Man mäter även halterna av stresshormonet kortisol och välbefinnandehormonet oxytocin förändras.
  • För Livias del sker allt i ett strikt schema. Hon ska få träffa max två patienter i veckan och få vila efter varje besök. Hon tvättas och fönas inför varje besök.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.