• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Åklagaren går med på att ge Helge Fossmo tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo, numera Iversen, har begärt att få sitt livstidsstraff tidsbestämt, vilket åklagaren nu går med på.

– Helge Iversen har ingen annan syn på det här än jag har, att det förstås är positivt, säger hans advokat Anton Strand.

Helge Iversen har två gånger tidigare, utan framgång, försökt få sin livstidsdom tidsbestämd. I mars i år gjorde han ett nytt försök och nu har åklagaren i ärendet gått med på tidsbestämt straff, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Åklagarens begäran är att straffet sätts till 28 år, medan advokaten begär 25 år. Helge Fossmos advokat säger att han pratat med sin klient om nyheten, och förväntar sig att även domstolen går på åklagarens linje och beslutar om att tidsbestämma straffet.

– Det vore bortom förvånande om man inte tidsbestämmer det, det kommer man att göra. Förhandlingen kommer att handla om vilken nivå man hamnar på, säger Anton Strand.

Helge Iversen ”verbalt begåvad”

Chefsåklagaren Sarah Hajslund Hansen skriver i en inlaga till tingsrätten att Rättsmedicinalverket bedömer att Helge Iversen är en ”verbalt begåvad person med en förmåga att entusiasmera och övertyga andra människor”, men att risken för att han återfaller i brottslighet är låg.

Utöver uttalanden från Rättsmedicinalverket och Kriminalvården har hon även tittat på Helge Iversens domar och det som skrivits om gärningarna han begått, och därefter bedömt att Helge Iversens livstidsstraff ska tidsbestämmas.

– Det är jättesvårt att sia i framtiden men jag finner inte skäl att ifrågasätta Rättsmedicinalverkets bedömning att risken för återfall är låg. Min slutsats är dock att gärningarna är så pass allvarliga att straffets längd inte bör understiga 28 år, säger Sarah Hajslund Hansen.

Kan vara fri om tre år

I sin bedömning av Iversens ansökan har åklagaren också tagit i beaktan Kriminalvårdens två rapporter om misskötsamhet, varav en resulterat i en varning efter att Iversen avvikit under en permission.

I Sverige sitter intagna normalt av två tredjedelar av sitt straff innan de blir villkorligt frigivna.

– Det innebär att han kommer att sitta fängslad drygt 3 år till om straffet blir 28 år, men tingsrätten kan ju finna att straffet ska sättas högre, säger Sarah Hajslund Hansen.

Nu väntar ett sammanträde i Örebro tingsrätt där domstolen ska ta beslut i ärendet. Ett datum är ännu ej satt, men enligt åklagaren sker det troligen under hösten.

Helge Iversen dömdes den 12 november 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord i ett fall, samt anstiftan till mordförsök i två fall. Han har nu suttit fängslad i 15 år och 7 månader.

Bakgrund Knutbyfallet:

  • Den kristna Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921 och blev riksbekant genom de i medierna stort uppmärksammade händelserna som har kallats Knutbydramat.
  • 2004 dömdes Helge Fossmo (som han hette då), en av församlingens pastorer, till livstids fängelse för anstiftan till mord och försök till mord.
  • En av församlingens medlemmar hade av Fossmo förmåtts att mörda hans andra hustru och att försöka mörda maken till Fossmos älskarinna.
  • Den som utförde brotten var en ung kvinna som arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård.
  • Helge Fossmo åtalades också för mord på sin första hustru, men friades.
  • Knutbyförsamlingen levde enligt en tro om att Jesus snart skulle återvända till jorden. Pastorn Åsa Waldau pekades ut som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen kallades hon för Kristi brud.
  • Flera församlingsmedlemmar har vittnat för SVT:s Uppdrag granskning om att Åsa Waldaus ställning som Kristi brud gav henne stor makt inom församlingen. Den som trotsade henne kunde bli bestraffad med utfrysning eller misshandel.
  • På uppmaning av församlingen klev församlingen ledare ner 2016.
  • Tre tidigare pastorer i församlingen polisanmäldes 2017 och har utretts misstänkta för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
  • 2018 upplöstes församlingen som då bara bestod av ett fåtal medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.