Det var i söndags som händelsen inträffade i samband med att Monika var ute på en simtur.
– Jag tränar inför Vansbrosimmet och simmade förbi Pepparkaksudden när det hände. Jag kände att jag började bli plötsligt anfådd och sedan började det rossla i bröstet och jag fick svårare och svårare att andas.
Flera personer stod kvar på land och iakttog när Monika hamnade i nöd – men inte Elton som simmade ut och hjälpte henne in till land.
Diagnosen SIPE – som att drunkna inifrån
Därefter fördes Monika till sjukhus.
– Jag blev undersökt med ultraljud och röntgen och blev diagnostiserad med någonting som kallas för SIPE eller simningsorsakat lungödem.
Tillståndet är något som läkaren och forskaren Maria Hårdstedt tittat närmare på. Ungefär 40 till 50 personer drabbas varje år under Vansbrosimningen.
– Man skulle kunna säga att det är som att drunkna inifrån. Trycket ökar i de små kärlen vilket gör att vätska trycks ut i lungblåsorna och man får svårt att andas. Det viktiga är att ta sig in till land snabbt, säger Maria Hårdstedt vid centrum för klinisk forskning i Region Dalarna.
Inga dödsfall i samband med simning
Enligt henne finns inga registrerade dödsfall i samband med simning som kan kopplas till SIPE. Däremot vid dykning.
– SIPE är ovanligt. Det är tråkigt om vi skrämmer folk från att simma i öppet vatten. Däremot ska man tänka säkerhet. Simma inte i öppet vatten ensam långt från land.
Dagen efter la Monika ut en efterlysning i sociala medier för att få tag i livräddaren och tacka honom igen. SVT träffar de båda vid platsen där dramat utspelade sig.
I klippet: Så gick hjälteinsatsen till – hör Elton berätta.
det här är Simningsorsakat lungödem
• Mekanismerna inte helt fastställda. Troligtvis triggas det av tre olika saker, enligt forskaren och läkaren Maria Hårdstedt.
1. Nedsäkning i vattnet. Gravitationskraften försvinner.
2. Det är kallt i vattnet. Kärlen drar ihop sig.
3. Fysisk ansträning.
• Ett tillstånd med andnöd, hosta, slembildning och nedsatt fysisk ork vid simning i öppet vatten.
• Tidigare helt friska personer kan drabbas.
• Riskfaktorer som diskuteras är låg vattentemperatur, trång våtdräkt, brister i uppvärmning, övervätskning, hypertoni och tidigare simningsorsakat lungödem.
• Kvinnor drabbas i större utsträckning än män.
• ”SIPE är ingen sjukdom utan egentligen en normal kroppslig reaktion på en extrem omgivning. Våra kroppar är inte anpassade för simning i 17-gradigt vatten”, säger Maria Hårdstedt.
Källa: Läkartidningen och Centrum för Klinisk Forskning i Dalarna.