En veterinärsituation där en hund undersöks. En person i rosa tröja håller försiktigt hunden, medan en annan veterinär i röd uniform förbereder något med verktyg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om vi kommer fram till att vi kan taurinberika foder så kommer det spara jättemycket pengar”. Hör vilken påverkan som studien kring hundfoder och taurin kan komma att ha i framtiden. Foto: Kristian Östlund/SVT

Forskning: Rätt mat kan motverka hjärtsvikt hos cocker spaniels

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på SLU Uppsala har kommit fram till att genom att tillsätta aminosyran taurin i hundfoder så kan hjärtsvikt hos engelska cocker spaniels förebyggas.

– Det vi hoppas på sikt är att vi inte ska se den här hjärtsjukdomen hos hund utan att de ska ha tillräckliga taurinnivåer i blodet genom att äta den mat som de får, säger doktorand Karin Kriström.

Låga nivåer av taurin förekommer hos många hundar. Detta kan ge upphov till hjärtsjukdomen dilaterad kardiomyopati (DCM). Mot bakgrund av tidigare forskning har forskare i en ny studie undersökt hur taurinberikat hundfoder kan motverka hjärtsvikt hos hundar.

– Vi har undersökt förekomsten av låga halter av taurin i en population cocker spaniels i Sverige för att se om vi kan se samband mellan låga taurinnivåer och kön, vikt och vad hundarna äter, säger Ingrid Ljungvall som är docent på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala.

Hjärtsvikt kan leda till tidig död

Flera av de mest populära raserna i Sverige, däribland labrador och engelsk cocker spaniel, kan drabbas av hjärtsvikt. I studien har man valt att fokusera på engelsk cocker spaniel, men förekomsten av låga taurinnivåer kopplat till hjärtsvikt finns hos även andra hundraser.

Om en hund får hjärtsvikt kan det leda till allvarliga konsekvenser.

– Hjärtat klarar inte att syresätta blodet på ett adekvat sätt längre. Hunden kan få vätska i lungorna och kan få hjärtrytmrubbningar och lever kortare tid om det inte botas på ett adekvat sätt, säger Ingrid Ljungvall.

Många oroliga hundägare

Efter att studien har publicerats har många samtal och mejl inkommit till Universitetsdjursjukhuset från oroliga hundägare.

– Det klart att man blir orolig som djurägare om man läser ett sådant här resultat. Det är inte vår mening att skapa oro men vi vill gärna öka medvetenheten så att det här problemet ska kunna undvikas helt, säger Karin Kriström.

Så har studien gått till

I studien har 180 stycken hundar deltagit som kallats in via rasklubbar och sociala medier. Majoriteten av alla hundar kommer från Uppsala eller Stockholms län.

Samtliga hundar har genomgått en omfattande hälsoundersökning där även taurinnivåer i blodet undersökts.

29% av de undersökta hundarna hade låga taurinnivåer. Samtliga hundar i studien som led av hjärtsvikt uppvisade låga halter av taurin. De hundar som lidit av hjärtsvikt har fått kosttillskott med taurin.

Hundarna som fått kosttillskottet följs under hösten upp och resultaten från uppföljningen väntas publiceras nästa år.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.