• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Höga halter av björkpollen: ”Viktigt att inte lida i onödan”

Uppdaterad
Publicerad

Våren är en tuff tid för många pollenallergiker. Enligt Christer Janson, professor och överläkare inom astma och allergi på Akademiska sjukhuset, är det viktigt att få rätt hjälp.

Den här veckan förväntas björkpollen nå höga halter i Uppsala län enligt Pia Östensson, intendent på palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, som mäter pollenhalterna i Uppsala län och Stockholms län.

– Just nu är det höga halter av björkpollen i södra Sverige, från norr om Stockholm och nedåt. Nästa vecka kommer fler björkar att börja blomma högre upp i Sverige och då ökar halterna. Där går det sakta och säkert men slår det till och blir varmt så blir det snabbt höga halter, säger hon.

Hur tror du att pollensäsongen blir?

– Jag tror att den här säsongen blir mildare än förra året då vi hade höga, och mycket höga, halter under en längre period. Då orkar björkarna vanligtvis inte blomma lika mycket nästa år, säger Pia Östensson.

En fjärdedel pollenallergiska

Enligt Christer Janson, professor och överläkare inom astma och allergi på Akademiska sjukhuset, har ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning pollenallergi, och han menar att det är viktigt att få rätt hjälp.

– Björkpollen är kanske det som de flesta trädpollenallergiker tycker är värst. Det kan vara lite olika beroende på vädret, men halterna av björkpollen brukar vara som högst någon gång i maj, säger Christer Janson.

I klippet: Hör hur du kan lindra din pollenallergi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.