Högskoleprovet populärare än någonsin

Publicerad

33 procent fler jämfört med förra våren.

Högskoleprovet är populärare än någonsin, inte minst bland unga. Nästan 3800 personer sitter bakom skolbänkarna i Uppsala län, vilket är 33 procent fler jämfört med förra våren. Det rapporterar Radio Uppland.

80.000 tar chansen

I hela landet har ungefär 80 000 tagit chansen att bättra på sina möjligheter inför framtiden. En övervägande majoritet – 80 procent – är 24 år eller yngre, och en fjärdedel är 19 år. Siffran är en ökning med 27 procent jämfört med föregående vår och enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) är man på väg mot samma deltagarantal som i början av 1990-talet.

Ändrat prov

Provet förändrades dock under hösten 2011 och består numera av kvantitativa provpass med bland annat matematisk problemlösning liksom verbala provpass där det bland annat handlar om läsförståelse och meningskomplettering.

Vägen till framgång – och i slutändan en plats på drömutbildningen – går via förberedelse, säger Ann-Sofie Fredriksson, kommunikatör vid UHR.

-Det finns en rad övningsprover man kan testa och nu går det även att göra dem interaktivt och på tid, säger hon.

-Sedan gäller det att ha en klar strategi och inte fastna på några uppgifter. Du får ju inte avdrag om du svarar fel så det gäller att ge svarsalternativ på alla uppgifter.

Svaren ute ikväll

Första provpasset inleds klockan 9 på morgonen och det sista avslutas klockan 16.15. För den som vill rätta sitt prov kommer svarsresultaten ligga ute på webbsajten studera.nu redan under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.