Högskoleprovet blir ännu säkrare – med ordningsvakter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är viktigt att det inte fuskas, anser korridorsvakterna Agnes Eversdijk och Zoe Rowlands. På söndagen hjälpte de provdeltagarana vid Blåsenhus i Uppsala. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Högskoleprovet: Som att flyga – metalldetektorer sätts in

Uppdaterad
Publicerad

Legitimationskontrollerna är redan rigorösa, och provvakterna tittar sedan tidigare lite extra efter hörsnäckor. Inför årets högskoleprov sattes det även in ordningsvakter och metalldetektorer.

– Det är inte bra för någon om det fuskas, säger korridorsvakten Agnes Eversdijk.

Universitets- och högskolerådet (UHR), som ansvarar för högskoleprovet, har skärpt säkerheten en nivå till inför söndagens högskoleprov. Slumpvis dök nu ordningsvakter upp för att kontrollera att provdeltagare inte hade otillåtna elektroniska hjälpmedel. På sin hemsida jämför myndigheten kontrollerna med att passera säkerhetskontrollen på flyget.

Studentliv i Uppsala

När SVT besökte provlokalen Blåsenhus i Uppsala dök ingen vakt upp. Men modellen välkomnades av provskrivarna.

Ska vara rättvist

– De som kommer in på universitetsutbildningar ska ha gjort det på ett schyst sätt, annars är det inte rättvist, säger Kirsi Höglund, som skrev provet med sin partner – för att stötta sin dotter.

– Då får jag en bättre förståelse för hon känner.

Kan vakter vara negativt?

– Klart att det kan störa, men alla är så koncentrerade, så jag tror inte att det skulle göra så stor skillnad om någon dyker upp, säger Kirsi Höglund.

Klippet: Så jobbar korridorsvakterna för att stävja provfusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet