De föreningar som använder kommunala anläggningar kommer att få högre lokalhyror. Foto: SVT

Höjda avgifter för Uppsalas idrottsföreningar

Uppdaterad
Publicerad

I dag tar kommunfullmäktige ett beslut som påverkar alla idrottsföreningar i Uppsala – både positivt och negativt. De föreningar som använder kommunala anläggningar kommer att få högre lokalhyror. Samtidigt höjs stödet till de föreningar som har egna anläggningar.

– Det är ganska många anläggningar på landsbygden, man kan se det som en landsbygdssatsning också. Vi har gjort en stor omfördelning. Totalt sett höjer vi intäkterna, säger Rickard Malmström (MP) som är ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.

Vinnarna i omfördelningen är de föreningar som driver egna anläggningar. Med dagens system har de två maxtak för hur mycket av anläggningens driftkostnad de får subventionerad: det ena är 30 procent och det andra 300.000 kronor. Det tak man slår i först gäller.

– De subventionerna har legat väldigt lågt. De som har hyrt av kommunen har haft över 90 procent i subvention. Det har varit en väldig orättvisa, menar Rickard Malmström (MP).

Hyra av kommunen dyrare

Men för de föreningar som hyr lokal av kommunen höjs avgifterna. Att hyra exempelvis en fotbollsplan kostar i dag 80 kronor per timme, men höjs den första juli till 150 kronor per timme.

– De som hyr av kommunen får ökade kostnader, men det är fortfarande en enorm subvention: en bra bit över 80 procent av den totala kostnaden, menar Rickard Malmström (MP).

Samtidigt höjs också föreningsstödet från 25 kronor per sammankomst till 90 kronor, vilket enligt Rickard Malmström innebär att de höjda lokalkostnaderna inte kommer att slå lika hårt.

– De allra flesta som har barn- och ungdomsidrott kommer att bli lite skonade medan vuxna över 25 kommer att få betala mer eftersom de inte får aktivitetsstöd. Jag har stor förståelse för att det kommer kännas för vissa, säger Rickard Malmström (MP).

”Jättekritisk”

Den ökade intäkten för nämnden blir 10,8 miljoner varav 3,5 miljoner ska gå direkt till kommunkassan. Resten ska enligt Malmström omfördelas i föreningarna. Men oppositionen håller inte med om att det är ett bra beslut och menar att det egentligen handlar om en besparing.

– Jag är jättekritisk, det är ett förslag som kommer att slå hårt mot många föreningar. Jag har inte varit med om att man lanserar ett förslag där den stora majoriteten är förlorare, säger Mohamad Hassan (L) som är andre vice ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.

Han menar att det i grunden finns bra saker med förslaget, men att det först borde ses över mer och förfinas för att sedan sjösättas nästa år.

– Den stora majoriteten har inte egna anläggningar, det finns en poäng att man ska se över deras ersättning, det välkomnar jag. Men jag tycker inte att man ska göra det på bekostnad av de som inte äger egna anläggningar, säger Mohamad Hassan (L).

”Längtat efter att genomföra”

Han menar att det höjda bidraget för sammankomster inte kommer att kompensera för höjningen av lokalkostnaderna.

– Jag har tidigare påpekat att de som äger egna anläggningar måste få bättre förutsättningar, men samtidigt kan vi inte ta från de som är ännu fattigare till de som är relativt fattiga. Det som händer är att små föreningar som inte äger egna anläggningar kommer att lägga ut den på medlemsavgiften. Det kommer att drabba barn som lever på marginalen, menar Hassan (L).

Men Rickard Malmström (MP) håller fast vid att det här är rätt väg att gå.

– Det sticker i ögonen på mig med den här orättvisan som vi har. Vi kommer inte nå upp till full rättvisa efter det här heller, men det blir en kraftig förbättring. Det är nånting jag har längtat efter att få genomföra. Den här orättvisan har pågått alldeles för länge, säger Malmström (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.