– Jag mådde väldigt dåligt efter studenten, säger Siri Strand. Min psykiska ohälsa hade pågått i två år ungefär, men efter studenten tappade jag helt farten. Jag var sängliggande i flera veckor och tyckte att allt var nattsvart. Det fanns ingen jag kunde relatera till.
Men Siri Strand hade en kompis i samma situation. De publicerade sina samtal på en blogg och så föddes Pillerpodden som nått tusentals ungdomar. Nu, fyra år senare, jobbar Siri Strand heltid med att utbilda och föreläsa om psykisk ohälsa hos unga. Och hon träffar många ungdomar som känner oro inför att ta studenten.
– Just att man tänker att nu ska jag veta vad man ska göra. Det är nästan så att man inte vågar fråga sina kompisar vad de ska göra, för att man är rädd.
Föräldrar – viktiga samtalspartners
Anna Sarkadi är professor i socialmedicin vid Uppsala universitet och själv mamma till en blivande student. Hon menar att man som förälder är en viktig samtalspartner.
– Man kan berätta om sina egna erfarenheter och lyssna. Hur tänker du? Man kan vara en viktig vuxen även för andra barn.
Arbetslöshet skapar psykisk ohälsa
Och enligt Anna Sarkadi finns det en koppling mellan psykisk ohälsa och att ta studenten.
– Dels är ungdomsarbetslösheten större än för vuxna. Har man inte tagit sin examen så är risken för arbetslöshet dubbelt så hög och arbetslöshet hänger ihop med psykisk ohälsa.
– Man måste vara öppen med att livet kommer att gå upp och gå ner. Det är en del av livet. Vi måste träna upp en ångestmuskel. Livet är smärtsamt ibland men det blir bättre, säger Siri Strand. När man är öppen med det som vuxen så föder det samtal med sin ungdom.