Den nya forskningen som Linnea Apelman och hennes kollega bedriver vid Biomedicinskt centrum i Uppsala handlar om att undersöka hur träning av barns luktsinne påverkar viljan att smaka olika livsmedel.
En studie, som Linnea Apelman hänvisar till, visade av att hälften av 1 000 tillfrågade föräldrar till barn i förskoleåldern tyckte att barnen var kräsna med maten. Och förhoppningen nu är att lustfylld träning av lustsinnet ska sänka tröskeln för barn att våga smaka.
Lustfylld träning
– De flesta barn har en period mellan 2 och 8 år då de är skeptiska till mycket. Och det är ju bra i många fall. Men vill undersöka barn i 10-årsåldern och försöka att hjälpa fler att våga närma sig nya smakupplevelser, säger Linnea Apelman.
Tanken är att lustfylld träning av luktsinnet ska avdramatisera matsituationen.
– Förhoppningen är att väcka nyfikenhet på lukter och att det leder till smakvilja.
Klippet: Luktforskning på barn – så går den till