Det är sällan man får se den vitryggiga hackspetten ute i det vilda. Foto: TT

Hotad hackspett ska räddas

Publicerad

Forsmark är ett av områdena i Uppsala län som har bäst chans att åter bli ett nytt hem för den vitryggade hackspetten. Det genom ett nytt åtgärdsprogram från Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen.

Den vitryggiga hackspetten är en av Sveriges mest hotade fågelarter. Genom ett nytt åtgärdsprogram som tagits fram av Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska man försöka återuppbygga vitryggens ursprungliga livsmiljöer på fem olika fokusområden i landet. Ett av dem är Forsmark och Nedre Dalälven i Uppsala län.

Styrs nationellt från Uppsala

Länsstyrelsen i Uppsala har fått det nationella uppdraget att stödja andra länsstyrelser och skogsektorn i arbetet med att gynna vitryggig hackspett. Bland annat genom att fälla gran till förmån för lövträd eller andra specialåtgärder i skyddade områden.

– Vitryggig hackspett är extremt kräsen, den äter mest bara insekter och döda löv från björk- och askträd, säger Maria Forslund som är ansvarig koordinator för hotade arter på länsstyrelsen.

Högst upp i näringskedjan

Det nya åtgärdsprogrammet är också till för att värna om lövskogen. En skog som idag blir allt ovanligare och och där andra rödlistade arter lever, som cinnoberbaggen och aspfjädermossa. Arter som skulle gynnas av att den vitryggade hackspetten finns kvar.

– Det är som en pyramid där den vitryggade hackspetten är den som har högst krav. Den signalerar att här är det bra, här finns ett ekosystem som fungerar, säger Maria Forslund på länsstyrelsen i Uppsala.

Börjar bli fler

Naturskyddsföreningen har sen flera år tillbaka ett projekt där man lokaliserar häckande vitryggar. Nyligen har man kunnat konstaterat fyra häckningar i Mellansverige, vilket lett till elva ungar. Troligtvis är det nu totalt sju par och omkring sex singlar i landet, varav två av dem finns i Uppland.

Maria Forslunds är länstyrelsens koordinator för hotade arter. Foto: Länsstyrelsen

Att paren blivit fler beror både på att några fåglar flyttat in österifrån, och att uppfödda och utsläppta fåglar valt att etablera sig i landet.

– Men det gäller också att få till balansen mellan skogsbolagen och den ideella naturvården, som är en väldigt stark kraft i hela det här, säger Maria Forslund.

Ornitologisk förening glada

Jan Wärnbäck är ordförande i Upplands Ornitologiska förening och han tycker att Uppland är ett av länen i Sverige där man just satsat på att släppa ut vitryggiga hackspettar i flera år. Han anser att det också finns fler områden än Forsmark och nedre Dalälven som skulle kunna vara lämpliga för fågelarten.

-  Men det är jättebra att de har fastslagit det här åtgärdsprogrammet. 

Har du sett fågeln?

Ja, jag lyckades se min första på Örskär, norr om Gräsö. Det var en speciell känsla, säger Jan Wärnbäck.

Sällan man ser ute i det vilda

Men för Maria Forslund på länsstyrelsen i Uppsala så har det inte gått lika bra.

– Jag har bara sett den på djurpark, den är så himla sällsynt, man ska vara glad om man träffar på dem, säger hon.

Fakta: Vitryggig hackspett

Den vitryggiga hackspetten (Dendrocopos leucotos) finns över stora delar av Europa och Asien och hade ursprungligen en vid utbredning i Sverige.

I dagsläget står arten på randen till utrotning i landet.

I grannländerna är läget bättre. I västra Norge, med stora arealer orörda lövskogar, häckar 1.500 par och i sydöstra Finland, där skogsbruket sparat mer lövskog än i Sverige, finns nu 120 par.

Källa: Naturskyddsföreningen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.