Ammoniaken i hundars kiss gör att lyktstolparnas galvanisering till slut ger upp. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Förödande” och dyrt när hundar kissar på lyktstolpar

Uppdaterad
Publicerad

Hundkiss som fräter på lyktstolpar är ett stort problem för kommunerna. Förutom att det kan bli farligt om stolparna rasar så blir det dyrt att byta ut dem mot ny, mer tålig, gatubelysning.

I Uppsala pågår just nu en inventering av alla kommunenes närmare 40 000 lyktstolpar, som på sikt hur som helst ska bytas ut.

– Vi har bytt ut ungefär en tredjedel redan. De nya stoplarna har ett lack som skyddar längst ned, men för de äldre lyktstolparna är hundkiss förödande, säger Per-Erik Johansson, enhetschef på Uppsala kommun och ansvarig för gatubelysningen.

Svårt att säga en exakt kostnad

Totalt har kommunen en budget på en halv miljon kronor per år för nya lyktstolpar.

– Det är svårt att säga exakt vad just hundkisset kostar. Men vi får se vad vår genomgång visar – vi kanske behöver mer pengar framöver, säger Per-Erik Johansson.

Per-Erik Johansson, t.f chef för Stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: Pressbild

I Gävle rasade nyligen en sönderkissad lyktstolpe och var nära att träffa en familj.

Finns det en risk att samma sak händer här?

– Så kan det alltid bli och det är bland annat därför vi inventerar stolparna nu. De skadas ju av andra saker också, till exempel salt, eller att de blir påkörda av bilar. Men hundkisset är en stor del av problemet, säger Per-Erik Johansson.

Vad vill du säga till hundägare?

– De ska se till så att hundarna låter bli att kissa på lyktstolpar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.