Kommun och polis finns på plats vid resecentrum under dagen. Foto: TT

Hur ska resecentrum upplevas tryggare?

Uppdaterad
Publicerad

Brottsstatistiken vid resecentrum i Uppsala pekade klart nedåt inför 2017. Men den upplevda otryggheten verkar öka. Så pass att kommunen och polismyndigheten nu ägnar hela dagen åt att få medborgarnas hjälp.

Under torsdagen står politiker, kommunala tjänstepersoner och poliser vid resecentrum i Uppsala från tidig morgon till sen kväll. Tanken är att samla in medborgarnas åsikter och synpunkter på hur resecentrum upplevs och hur det kan bli tryggare. Det är en del i det medborgarlöfte som kommunen och polisen avgivit och som syftar till att öka tryggheten, minska brottsligheten och öka uppklarningen av begångna brott.

Inför 2017 såg det dock på pappret ut att ha gått i rätt riktning. Kommunen och polisen skriver i sitt medborgarlöfte:

”Brottsstatistiken första halvåret 2016 jämfört med 2015 visar att våldsbrotten har minskat, från 39 under 2015 till 25 under 2016, vilket antas bero på polisens ökade synlighet och kommunens förbättringsåtgärder. Narkotikabrotten har minskat från 139 under 2015 till 58 under 2016, trots att polisen gjort fyra riktade insatser vilket hade kunnat medföra en ökning. Tillgreppsbrotten, ej inräknat cykel, har ökat marginellt från 29 under 2015 till 32 under 2016.”

Från klockan 06.30 i morse till 19.00 i kväll samlar kommunen och polisen in enkätsvar och upplevelser kring trygghet vid resecentrum. Dels för att kunna sätta in åtgärder, dels för att se hur det kommunen redan gjort har fått effekt. Hittills har bland annat belysningen förbättrats i hela området, centralpassagens tak målats om, kameraövervakning har införts och polisen har fortsatt sina riktade insatser mot kriminella gäng i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.