Foto: OBS – Montage

Så är Akademiska rustat för krig

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvård är en väsentlig del av ett modernt samhälle. Och det krävs att den fungerar, även när många andra samhällsfunktioner slagits ut. Så hur klarar sig länets största sjukhus om kriget skulle komma? Vi sökte svaret långt, långt under jord.

Akademiska sjukhuset är länets största sjukhus och erbjuder specialiserad och till och med högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Det är ett sjukhus som innehåller hela den svenska sjukvårdens vårdkedja. Slås sjukhuset ut blir det, med andra ord, problem.

– Vi har en larmkedja och inövade rutiner för att sätta hela sjukhuset i ett katastrofläge. Det sker vid större händelser så som större olyckor eller om man så vill krig, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetschef på Akademiska sjukhuset.

Frågan om krigsförberedelser har blivit allt mer aktuell de senaste åren.

– Från att man avvecklat mycket går det nu åt motsatt håll. Och vi har tät kontakt med andra aktörer i frågan, inte minst militären, säger Fredrik Tedenlind.

Fredrik Tedenlind, säkerhetschef, Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

Ner i underjorden

SVT Nyheter Uppsala har fått följa med ner i de utrymmen dit all vård flyttas om det skulle finnas risk att sjukhuset utsätts för bombräder. Djupt under jord och under de kulvertar, som till vardags används för transporter av patienter och material mellan de olika sjukhusbyggnaderna, finns ”underkulvertarna”. Här har få människor behörighet att vara.

– Det används som förråd för sjukhuset i dagsläget men det går fort att ställa om rummen till skyddsrum där vi kan fortsätta att vårda patienter. Man kan också ta sig hit via hål utplacerade runt om sjukhuset som civilförsvaret har koordinaterna till, säger Thomas Collin, driftchef på Ackis.

I spelaren ovan får du följa med ner i underjorden och se hur sjukhuset skulle ställas om i en krigs- eller katastrofsituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.