Foto: SVT/TT

Husdjuren blir övergivna i semestertider

Uppdaterad
Publicerad

Marsvin, höns, geckoödlor och katter. Ja, under sommaren lämnas en del djur åt sina öden – och blir inte sällan polisärenden.

– Det finns två års fängelse i straffskalan, så det är ett relativt grovt brott att överge djur, säger Yvonne Boivie, djurhandläggare vid polisen i Uppsala.

Fenomenet med sommarkatter är sedan många år ett problem för katthem och polisens djurhandläggare. Till exempel är det inte ovanligt att människor skaffar en katt över sommaren och sedan lämnar den att klara sig själv i sommarhuset när semestern är över. Men det är inte enda förklaringen till att djur hittas ensamma och till synes övergivna.

– Det kan ju vara så att fler djur får möjigheten att rymma och faktiskt smita ut hemifrån, när dörrar och fönster är öppna. Burfåglar till exempel. De dukar ju under ganska snart om det är vinter ute och då är ju chansen liten att hitta på dem överhuvudtaget. Så det upptäcks många fler under semestertiden, om det har med att folk åker på semester eller att de smiter lättare går inte att säga, säger Yvonne Boivie, djurhandläggare vid Polisen i Uppsala.

SE MER. Ödla hittades i pakeringsgarage

Marsvin, höns och ödlor

Och det är inte bara katter som hittas övergivna under sommaren. Polisen har i år haft fullt sjå att hitta nya hem åt upphittade marsvin, höns – och geckoödlor.

– I de flesta fallen går det att återfinna ägaren. Men i andra fall måste vi hitta någonstans där vi kan stalla upp djuren. I polishuset jobbar 700 personer och många får med sig något djur hem som passar. Sen har vi de ovärderliga katthemmen som tar emot. Utan dem skulle polisen vara tvugna att avliva friska katter som kommit på villovägar för att folk på att märka och registrera dem.

Ideellt arbete nyckeln

För lite mer ovanliga djur, som reptiler och ormar, finns till exempel Herpers Choise i Svia utanför Uppsala, som tar emot djur av polisen.

– De har hjälpt oss med kungspytonormar och kalifornisk snok och då har de hjälpt oss bedöma om de är giftiga och vilken miljö de trivs i. Och då gör de det ideellt. Så, stor kredd till de privata aktörerna.

”Vill inte tro att det är sant”

I vissa fall har ägaren helt uppenbart bara velat göra sig av med sitt husdjur. Boivie berättar om kattungar som hittats levande i knutna påsar i soptunnor. Hon har själv en kattunge hemma nu, som hittats på en bergknalle ute i skogen, som verkar ha dumpats där.

– Jag vill ju inte tro att det är sant, att något med berått mod har övergivit en nio veckor gammal kattunge i skogen. Man försöker hitta en förklaring, men jag har inte hittat någon än.

Ökning i år

I år har polisen fler fall än i fjol. Enligt Yvonne Boivie har det hittills varit 32 antal ärenden i länet i sommar där man inte kunnat finna ägaren till ett övergivet djur, 10 fler än under samma period förra året. Nu går polisen ut och poängterar att det är olagligt att behandla djur på det här sättet.

– Det finns två års fängelse i straffskalan, så det är ett relativt grovt brott att överge djur.

”Chipmärk, registrera, kastrera”

Men i de allra flesta fallen har ägarna inga onda intentioner, utan husdjuren har helt enkelt kunnat rymma. Nu vädjar Yvonne Boivie till ägare för att underlätta polisens arbete med att återlämna djuren:

– Chipmärk, registrera och kastrera i första hand katter. Men försök att märk upp alla djur, oavsett vad det är för sort – om det finns en möjlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.