De svenska storbankerna skickar under våren ut de nya bankkorten, med så kallad RFID- och NFC-teknik, till sina kunder. Den nya ”blipp”-tekniken, som möjliggör kontaktlösa betalningar i butik, oroar en del konsumenter.
– De flesta frågar om säkerheten och undrar om det verkligen är säkert, eller ens lagligt, att genomföra köp utan PIN-kod, säger Sara Wahlberg, jurist på Konsumentverket.
LÄS MER: Så kan tjuven skimma ditt nya bankkort
Sara Wahlberg på Konsumentverket var 2016 med och granskade den kontaktlösa betalfunktionen hos ett flera stora banker. Om tjuven kapar dina kortuppgifter och sedan genomför köp i butik eller på nätet, är huvudregeln att bankerna ska ersätta dig ekonomiskt, förklarar hon.
– Hur tjuven än har gått till väga för att komma över din bankuppgifter, är det lagen om obehöriga transaktioner som gäller. Det vill säga om någon gjort ett köp med ditt kort utan din tillåtelse, då är huvudregeln att du som konsument inte är skyldig.
Utebliven ersättning vid slarv
Men det finns undantag. Om du varit uppenbart slarvig med dina kortuppgifter, eller inte spärrat ditt kort så snart du upptäckt att det använts av obehöriga, kan du själv bli ersättningskyldig om bedragarna skulle vara framme.
– Här kan det bli komplicerat. Om man har varit oaktsam, till exempel förvarat sin PIN-kod och bankkort tillsammans, eller om man utan uppsikt över bankkortet vistats i en miljö med mycket människor och hög stöldrisk, då kan kunden själv bli delvis ansvarig, om själva kortet blivit stulet, säger Sara Wahlberg.
LÄS MER: Så vet du om du har det nya kortet
SVT har visat hur tjuven med hjälp av en apparat kan skimma de nya kontaktlösa bankkorten – helt utan att offret märker det.
Vad gäller om konsumenten blir skimmad på det här sättet?
– Det sker alltid en bedömning från fall till fall. Men generellt skulle jag säga att du inte är ansvarig. Här har du inte gjort någonting, och du kan omöjligt ha varit medveten om smygkopieringen. Därför är du inte ansvarig och ska få pengarna tillbaka om det gjorts olovliga transaktioner, säger Sara Wahlberg.
”Stor förändring i kortets egenskaper”
Den trådlösa NFC-tekniken lanserades i Sverige 2014 och bankerna är övertygade om att tekniken är tillräckligt säker. Samtliga banker har dock infört en spärr på 200 och 250 kronor per köp utan PIN-kod.
– Vi ser inga oskäliga villkor, men bankerna kan bli bättre på att informera kunderna om villkoren. Det här är en ganska stor förändring i bankkortens egenskaper och det bör tydligt framgå vad man har som ansvar som konsument, säger Sara Wahlberg.
LÄS MER: Har du ett kontaktlöst kort? Kolla vad som gäller för din bank
Konsumentverkets rekommendationer till bankerna
• I samband med att bankerna inför kontaktlös funktion vid förnyelse av kort bör konsumenter få tydlig information om detta då det utgör en väsentlig förändring i kortets egenskaper.
• Det bör uttryckligen framgå av villkoren vilket ansvar som ligger på konsumenter för obehöriga transaktioner som genomfört kontaktlöst utan PIN-kod.
• Konsumenter bör informeras om maximalt totalbelopp för kontaktlösa köp vid flera betalningar i rad. Konsumenterna bör också informeras vad som gäller i olika länder. Information om beloppsgränser, per transaktion, ackumulerad beloppsgräns och att det skiljer sig i olika länder bör framgå i villkoren.
• Det bör finnas möjlighet för kunden att stänga av och slå på den kontaktlösa funktionen.
• Om kortinnehavaren är under 18 år ska vårdnadshavare avgöra om den ska användas.