Kvinna i glasögon tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Såklart inte bra att man måste upptäcka det själv” – hör Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem, förklara varför hyresgäster har betalat hyresvärdens elkostnader. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Hyresgäster fick stå för elnota – ska få upp till tre månadshyror tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

När elpriserna skjutit i höjden de senaste åren har flera av Uppsalahems hyresgäster fått stå för elkostnader som hyresvärden skulle betalat. Det pågick under två års tid när elpriserna stod som högst tills hyresgästerna själva märkte av missen.

– Det är inte riktigt okej, säger Lena Jansson Nordin på Hyresgästföreningen.

Ungefär 500 av Uppsalahems hushåll berörs av elinstallationer som hyresvärden ska betala. Många av hyresgästerna har ett avdrag för elinstallationerna inbakat i hyran. Men då avdraget bland annat inte varit anpassat efter elpriserna har vissa hyresgäster fått betala el som Uppsalahem egentligen ska stå för.

Enligt Hyresgästföreningen borde Uppsalahem ha upptäckt problemet själva då elpriserna steg kraftigt.

– Det är inte riktigt okej att det går till på det viset. Jag hoppas att de tänker på det framåt, säger Linda Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Upp till tre månadshyror tillbaka

Det var hyresgäster själva som uppmärksammade hyresvärden på de höga kostnaderna och framåt kommer Uppsalahem att justera avdraget årligen utifrån elpriserna.

Hur kommer det sig att ni inte upptäckt det här tidigare?

– Det är ju 500 olika hyreskontrakt så man måste gå in manuellt på varje för att upptäcka det här, så vi är jätteglada att hyresgäster hört av sig till oss så att vi kan korrigera det, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.

Det som nu betalas tillbaka kan motsvara upp till tre månadshyror.

– Det är såklart inte bra att man måste upptäcka det själv, men nu ska vi göra rätt framåt, säger Linda Ryttlefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.