Drönarbild på branden i Gottsundaskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hände – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så gick det till när Gottsundaskolan brann ned

Uppdaterad
Publicerad

Elden spreds så snabbt att Gottsundaskolan var utom räddning när brandstyrkor anlände. Två 14-åriga flickor hade tänt på, men dömdes aldrig på grund av deras unga ålder.

Nu – nästan sex år senare – öppnar nya Gottsundaskolan.

Klockan är kvart i tre en natt i oktober 2018 när Gottsundaskolan sätts i brand. Kort senare slår lågorna högt mot skyn – och räddningstjänsten tvingas låta två av tre byggnader brinna ned, och istället fokusera på att rädda den intilliggande kyrkan.

Under tidiga morgonen samlas chockade elever på parkeringen utanför för att se sin skola bli till aska.

I klippet ovan: Så gick det till när Gottsundaskolan brann ned.

Elever flyttades runt

Redan dagen efter branden presenterade politikerna i Uppsala förslag på var den nya Gottsundaskolan skulle byggas och skolans elever flyttade in på Tiundaskolan och Sverkerskolan i Luthagen – för att året senare flyttas tillbaka till en provisorisk modulskola där den nedbrunna skolan legat.

2022 påbörjades bygget av en ny, permanent, skola ett stenkast bort – vilken kostade 472 miljoner kronor.

Nu kommer första elevkullarna.

– Det känns otroligt häftigt. Det har varit mycket jobb, jag har haft längre semestrar än denna, säger rektor Jonas Forsberg.

Larmet gick inte till SOS

Efter branden 2018 riktades kritik mot att skolan då inte hade kopplat sitt brandlarm mot SOS Alarm, utan endast hade ett som tjöt i lokalen, vilket fördröjde räddningstjänstens arbete.

Sedan dess har alla skolor i Uppsala larm kopplade till SOS.

De två 14-åriga flickorna som greps i samband med branden ansågs vara skyldiga, men var för unga för att dömas. Kostnaderna uppgavs landa på omkring 100 miljoner och försäkringsbolaget har tidigare meddelat att flickorna – som nu blivit 20 år gamla – skulle krävas på en större summa pengar för att avskräcka andra.

SVT Nyheter Uppsala har vid flertal tillfällen frågat försäkringsbolaget om skadeståndskravet, men vi har inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.