En kvinna står i sjukhuskläder utanför ett behandlingsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Infektionsläkare Karolina Nissen förklarar vad som händer om man får in en patient som misstänks vara smittad av virusvarianten mpox klad 1. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Infektionsmottagningen står redo om mpox-smittan når Uppsala

Publicerad

På Akademiska sjukhusets Infektionsmottagning 2 har man mött en ökad oro bland allmänheten sedan det första svenska fallet av viruset mpox klad 1 upptäcktes i Stockholm. Här har man redan utarbetade rutiner för att hantera smittan, om den skulle nå Uppsala.

– Den här virusvarianten är egentligen känd sedan tidigare och vi har haft kunskap om den. Den ingår i vår beredskap för högsmittsamma infektionssjukdomar och vi har en grundberedskap för den, säger Karolina Nissen, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sjukdomen mpox, som tidigare kallades för apkoppor, finns i två virusvarianter, klad 1 och klad 2, och har länge funnits i Afrika. År 2022 skedde ett större utbrott av klad 2, som fick spridning utanför Afrika, och nu pågår ett större utbrott av klad 1, där Sverige nyligen fick sitt första fall.

Men i nuläget finns ingen oro för ett större utbrott i Uppsala. Skulle smittan ändå komma står man redo.

Drar nytta av pandemin

– Vi har beredskap för det här, och vi har också mycket kunskap utifrån en nyligen genomgången pandemi, säger Karolina Nissen.

Klad 1 antas vara smittsammare än den tidigare varianten, och enligt Folkhälsomyndigheten är den sannolikt kopplad till högre risk för allvarligare förlopp och högre dödlighet. Medan klad 2 smittar främst via sexuella kontakter har man med klad 1 även sett en spridning via hudkontakt, till exempel inom familjer.

På Infektionsmottagning 2 följer man noga utvecklingen och den forskning som görs om sjukdomen.

– När man jobbar med infektionssjukdomar har man alltid en omvärldsspaning. Det är ett dynamiskt område och saker förändras hela tiden, säger Karolina Nissen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.