Det var runt årsskiftet som ett tiotal kameror dök upp vid porten, på vinden och på varje våningsplan. Enligt Ingela Wallin hade de boende inte fått information eller någon motivering till bevakningen.
En hyresvärden behöver ha ett uttalat syfte för att övervaka – om syftet till exempel är att förhindra brott så måste man kunna visa att det kan finnas problem med brottslighet på just den platsen. Ingela Wallin menar att det inte förekommit någon brottslighet i huset som hon känner till.
– Det har aldrig hänt något så länge jag har bott här, så man blir ju fundersam. Och det känns väldigt obehagligt att varje dag bli dokumenterad när man går in och ut, säger hon.
”Kan vara ganska allvarligt”
Integritetsskyddmyndigheten har nu beslutat att inleda ett tillsynsärende och granska hyresvärdens övervakning. IMY uppger att man informerat bolaget om vilka regler som gäller, men att de inte återkommit. Och kamerorna sitter fortfarande kvar. Myndigheten kräver därför att hyresvärden inkommer med en förklaring.
– Bevakning i nära anslutning till bostäder är en av de känsligare typerna av kamerabevakning. Så om vi får in ett klagomål i sådana miljöer ser vi att det kan vara ganska allvarligt, säger Gustav Linder, jurist på IMY.
SVT har sökt hyresbolaget, som inte vill ge någon kommentar om det pågående ärendet. De vill inte heller svara på om det förekommit grov brottslighet i huset.
I klippet visar Ingela upp kamerorna som sitter runtom i hennes trapphus.
Det här gäller för övervakning i bostadshus
Hyresvärden måste ha ett uttalat syfte med bevakningen. Om det är att förhindra brott så måste man kunna visa att det kan finnas problem med brottslighet på just den plats man vill bevaka. Det behöver sedan vägas mot rätten att inte bli bevakad i sin hemmiljö.
Bevakning kan normalt inte godtas vid mindre ordningsförseelser, nedskräpning, misskötsamhet av trivselregler och dylikt.
Det är inte tillåtet att slentrianmässigt titta på inspelat material i andra syften än dem som man ska bevaka för. Om syftet är att utreda brott så är det till exempel inte tillåtet att titta på materialet för att se vem som glömt stänga entrédörren eller vem som skräpat ner i trapphuset.
Bostadsrättsföreningar och privata hyresvärdar behöver inte ansöka om tillstånd för att bevaka men ansvarar själva för att bevakningen är laglig.
Den boende har rätt att invända mot att bli kamerabevakad. Bevakningen får då endast fortsätta om det finns tvingande berättigade skäl.
Källa: Integritetsskyddsmyndigheten