– De tre polismännen hamnade i en nödvärnssituation. De var utsatta för ett pågående angrepp och därför var det inte uppenbart oförsvarligt att skjuta, säger chefsåklagare Håkan Roswall.
Den ihjälskjutne 34-åringen, Mesut Sahindal, var bror till hedersmördade Fadime Sahindal. Kvällen innan hade han gripits, misstänkt för att ha hotat och misshandlat sin tidigare sambo. På natten beslutade jouråklagaren att han skulle släppas. Han hotade då släktingar i Uppsala som larmade polis.
När polisen kom till adressen rusande Sahindal ut ur porten med ”knivarna över huvudet”, enligt Roswall. Högst 18 meter skilde honom då från poliserna.
Snabbt förlopp
Roswall beskriver förloppet som mycket snabbt. Det rörde sig om bara några sekunder.
En äldre polis sköt ett varningsskott medan en yngre kollega sköt hela nio skott mot benen men missade. Den äldre polisen sköt då ett skott som träffade höger ben. Sahindal gick ner på knä och den äldre polisen tog fram sin oc-spray.
– Då hoppar Sahindal upp på benen igen med höjd kniv, säger Roswall.
De andra poliserna uppfattade det som att kollegan var ”illa ute” och sköt varsitt skott. Ett av dem träffade Sahindal i huvudet.
Kritik mot att han släpptes
Beslutet att släppa Sahindal på natten mötte hård kritik efter dödsskjutningen men i ett tillsynsbeslut skrev vice riksåklagare Kerstin Skarp att jouråklagaren hade ett utförligt beslutsunderlag från polisen och att det inte fanns skäl att komplettera uppgifterna på något sätt.
Dessutom misstänktes Sahindal för ringa misshandel, vilket inte utgör grund för häktning. Även om han misstänkts för misshandel av normalgraden var han bara skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, och hade inte heller då kunnat begäras häktad.
Advokaten: Märkligt
Advokat Bengt Hesselberg, målsägandebiträde för den skjutne mannens anhöriga, sade så här till P4 Uppland när beskedet kom att det troligen inte skulle bli något åtal.
– Utifrån de uppgifter jag har känns det märkligt kan jag säga. De är tre poliser, de är i numerärt överläge och det är en person som är skjuten i huvudet. Man ska skjuta varningsskott och man ska skjuta lågt, säger han till P4 Uppland.
Bengt Hesselberg menar att man ska kunna ställa krav på poliser att de ska klara att hantera pressade och hotfulla situationer utan att bli så stressade att de skjuter mot huvudet.