Det blir ingen ny insatsstyrka inom Uppsalapolisen. Den nya förstärkningsenhetens resurser kommer att behövas till både grova brott och mängdbrott. Det gör att Stockholmspikéten kan behöva rycka in vid riskfyllda uppdrag. Och det är något som oroar de anställda.
-Kompetensen som vi har haft tidigare har ju inneburit att vi haft den tillgänglig, den har varit nära, den har kunnit komma med kort varsel. Om den inte kan göra det, utan att det blir fryst läge, att man får vänta på insatsen så kan det innebära risker för andra poliser i yttre tjänst och för allmänheten, säger Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet i Uppsala.
Nya styrkan får enklare utbildning
Det var tidigare i år som de 14 poliserna vid insatsstyrkan sa upp sig eftersom att de var missnöjda med en chef och fick vara med och påverka för lite.
De var specialutbildade att rycka in om något skulle hända vid kärnkraftverket i Forsmark, men också vid farliga händelser som bankrån eller gripande av beväpnade personer.
Den nya förstärkningsenheten ska också utbildas inom det här. Men det finns en väsentlig skillnad: De ska även lösa mängdbrott och utbildas därför inte lika mycket inför allvarliga händelser. Blir det riktigt skarpt läge, är tanken att Stockholmspikéten ska stå till tjänst. Något som polisen säger till ABC inte kommer att påverka allmänheten. Men Polisförbundet är inte lika övertygat.
-Det är väldigt bra att vi har möjlighet att få hjälp av Stockholm, men vi får inte vara så naiva och tro att de alltid kan komma och ställa upp med kort varsel, säger Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet i Uppsala.
Anna Ramsten menar också att det finns en så hård press att lösa mängdbrotten, och när den nya enheten nu också ska satsa på att lösa dem, kan de grövre brotten prioriteras bort.
-Om det leder till att vi blir sämre på att agera mot just farliga personer eller mot särskilda situationer – grova brott, så är ju det inte önskvärt, säger Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet i Uppsala.