När Isabelle Sävqvist sökte vård för sina symptom möttes hon av en okunnig läkare som inte ens visste vad vestibulit var. Hon upplevde att hon fick kämpa för att få rätt vård.
– Det kändes som ett skämt, säger hon.
Nu har Socialstyrelsen kommit med nya riktlinjer som ska göra vården av vulvodyni, tidigare vestibulit, bättre och mer jämlik. Något som Isabelle Sävqvist hoppas ska leda till en förbättring. Samtidigt är hon kritisk till att det kommer först nu.
– Det är sjukt att det har sett ut som det har gjort inom vården och med kunskapsbristen, säger hon.
Vestibulit är när de små, ytliga nerverna som finns vid slidöppningens slemhinna blir överkänsliga och som skapar smärta i och runt öppningen av slidan. Den medicinska termen för smärttillståndet är lokaliserad provocerad vulvodyni eller vestibulodyni, som är ett nyare namn. Det tidigare innebär att ha ont i hela vulvan medan det senare att smärtan sitter vid slidöppningen.
”Vidgat synen på sex”
Smärttillståndet förändrade vardagen för Isabelle Sävqvist och till en början var det svårt att prata om det och att ha ett fungerande sexliv. Idag har båda delarna kommit att förändrats.
– I dag pratar jag mycket mer om det. Synen på vad som är sex har också vidgats, sex är ju så mycket mer än bara penetration, säger hon.
I klippet ovan hör du Isabelle Sävqvist och hennes pojkvän berätta mer.
Symptom på vestibulit
• Intensiv, brännande smärta i slidöppningen
• Smärta upp till ett par dygn efter till exempel slidsamlag.
• Det gör ont när någonting förs in i slidan, till exempel en tampong.
• Rodnad vid slidöppningen
• Smärta så att det inte går att använda trånga byxor, cykla eller rida.
Källa: 1177