På centralintensiven finns tolv platser för covidpatienter. Den 12 juni låg tio stycken patienter här – en patient avled så sent som dagen innan. Foto: SVT/Pontus Stark

En dag på intensiven – så går kampen mot coronaviruset till

Uppdaterad
Publicerad

Vid halvåttatiden har sjuksköterskan Håkan Marsh tagit på sig hela skyddsmunderingen, redo att gå in till en patient. Det har varit en tuff natt för mannen, som drabbats av hjärtflimmer flera gånger.

– Hans hjärta har stannat en gång och händer det igen så är överenskommelsen att vi inte ska försöka få i gång honom mer, kroppen orkar inte. Men det kan ju vända, man kan inte veta säkert, konstaterar Håkan Marsh.

Han går in till patienten och trots att mannen ligger nedsövd i respirator pratar Håkan Marsh med honom – han berättar vilken dag det är och att han ska ”klämma och känna” lite på mannen.

Coronaviruset i Uppsala

– Det är viktigt att prata med patienterna, trots att vi inte vet om de hör – det är mänskligt att göra det, säger han.

En patient avled

På centralintensiven finns tolv platser för covidpatienter. Just nu ligger här tio stycken – en patient avled så sent som dagen innan. Ett par rum som vanligtvis är avsedda för sjuka barn har gjorts om. Glada klistermärken pryder dörrar och fönster på salen där den sjuka mannen nu ligger.

Vården som bedrivs här är mycket avancerad. Patienternas olika värden övervakas minituöst och medicinerna ska ges på exakt rätt klockslag. Det går åt totalt fem sjuksköterskor och undersköterskor per patient och dygn.

”De som blir friska håller en uppe”

Håkan Marsh och hans kolleger är slitna. De har haft en tuff vår med många sjuka patienter – en del av dem har avlidit men många har också kunnat skrivas ut.

– Det är ju det som håller en uppe, det är så att man får gåshud när man tänker på det. När patienterna inte klarar sig är det å andra sidan väldigt tungt, säger Håkan Marsh.

I klippet ovan får du en inblick i coronavården på centralintensiven, som tar emot de allra sjukaste patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet