Personer med särskilda behov kan få stöd och hjälp enligt Lagen om särskilt stöd, LSS.
Besluten ska verkställas inom en ”skälig tid” och att inte verkställa besluten, som att till exempel erbjuda en plats på en daglig verksamhet, får konsekvenser.
– Finns det en oskälig väntetid på att en insats ska verkställas har vi möjlighet att ansöka om en avgift. Det är böter, säger Daniel Lilja, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
”Inrådan från smittskyddsläkaren”
Trots kravet på att erbjuda stöd enligt LSS tog Uppsala kommun beslutet att stänga stora delar av sin dagliga verksamhet. Stängningen trädde i kraft den 29 mars i år, och kom att vara under sju veckor. Som mest berördes 314 personer som inte fick sina LSS-beslut verkställda under hela eller delar av den tiden.
– Vi tog verkligen inte lätt på det. Men det skedde efter inrådan från smittskyddsläkare. Och vi kunde förebygga smitta inom en utsatt grupp, säger Rasmus Wennström, områdeschef, till kommunens försvar.
Klarade granskning under 2020
Många kommuner har haft svårt att upprätthålla daglig verksamhet under pandemin. Uppsala kommun var en av 58 kommuner som specialgranskades för hanteringen av LSS-insatser under 2020.
– Uppsala klarade sig då ganska bra. Till exempel hade man precis övat krisledning, det var en framgångsfaktor, säger Daniel Lilja, avdelningschef på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.