Utredaren Barbro Holmberg presenterade storregionerna i mars 2016

Ja till Svealandsregionen

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen ställer sig positivt till bildandet av en ny storregion. Förslaget får kritik av Vänsterpartiet som menar att det inte finns några uppenbara fördelar.

Regeringens indelningskommitté föreslår en ny indelning av län och landsting i regionen. Enligt förslaget som röstades igenom i gårdagens landstingsstyrelse kommer Dalarnas, Gävleborgs, Södermanlands, Uppsalas, Västmanlands och Örebros län slås samman och bilda den nya regionen Svealandsregionen från och med den 1 januari 2019.

”Tror inte riktigt på idén”

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig till förslaget och yrkade på att landstinget skulle ställa sig negativt till utredningens förslag om bildandet av en storregion. Det finns enligt Vänsterpartiets Sören Bergqvist (V) inte några klara fördelar med att bilda en storregion.

– Vi tror inte riktigt på den här idén. Det finns inget som pekar på några uppenbara fördelar, annat än att större är bättre. Landstingets stora utmaning är all den vård som vi ska bedriva, den högspecialiserade vården är bara fem procent av våra patienter, resten är de som vi behandlar lokalt eller på länssjukhus. Vi behöver öka samarbetet med kommunerna, vårt problem idag är inte den högspecialiserade vården utan det är den nära vården, säger landstingsrådet Sören Bergqvist (V).

Tillbakavisar kritiken

Landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) tillbakavisar kritiken och menar att det inte finns några motsättningar att vården ska finnas nära patienterna.

– Vi är klart positiva, det finns uppenbara fördelar att vi samarbetar inom sjukvården, kollektivtrafiken och kulturen, säger landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

Vänsterpartiet ställer sig kritiska till fördelarna inom till exempel sjukvården, hur ställer ni er till den kritiken?

– Det här handlar inte om att allt ska centraliseras, tvärtom ska väldigt mycket decentraliseras. Det ena utesluter på intet sätt det andra. Vissa saker måste vi centralisera, till exempel den högspecialiserade sjukvården. Men den nära sjukvården, vårdcentralerna och närvården ska finnas nära patienterna, och det finns ingen motsättning i att vi har en större organisation för att lösa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.