Lyftkran med last.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se när den 21 ton tunga cyklotronen lyfts på plats. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Jätteapparat på 21 ton lyfts in på Akademiska – ska användas till cancerbehandling

Publicerad

För att behandla bland annat cancer används radioaktiva läkemedel och de tillverkas med hjälp av en cyklotron, en sorts partikelaccelerator. Nu är en ny sådan på plats på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

En ny cyklotron (partikelaccelerator) behövdes eftersom den gamla var uttjänt och hade använts i över 30 år. Den nya väntas användas till 7 000 undersökningar varje år. Förutom för cancerundersökningar kan den även användas inom kardiologi, neurologi och ortopedi.

– En ny cyklotron är nödvändigt för att verksamheten ska fortsätta, säger Gunnar Antoni, avdelningschef för PET-centrum på Akademiska sjukhuset.

Radioaktiva ämnen

Positronemissionstomografi (PET) är en viktig del i diagnostik och behandling. Den tekniken bygger på radioaktiva spårämnen och de kan tillverkas med hjälp av en cyklotron.

– Det är precis som i Cern men väldigt, väldigt mycket mindre, säger Gunnar Antoni.

Den nya cyklotronen och utrustningen som behövs runt den beräknas kosta ungefär 27 miljoner kronor och kostnaden för det nya laboratoriebyggnaden väntas landa på 150 miljoner.

Enligt planen ska den tas i bruk nästa höst.

I klippet: Se när den 21 ton tunga cyklotronen lyfts på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.