24-åriga Jette Huzinga är vanligtvis en social och högpresterande person, utan problem att bolla jobb, plugg, vänner och familj. Men en dag rann bägaren över och hon drabbades av flera oroväckande symptom.
– Jag kände en stark känsla av hopplöshet, ångest och rädsla, för jag visste inte vad diagnosen innebar, säger Jette Huzinga.
Jette Huzinga tog ledigt från jobb och fick sina studier anpassade efter sin situation för att hon skulle kunna klara av plugget på distans.
Kämpade med acceptans
Enligt statistik från Försäkringskassan ökar sjukskrivningar för utmattningssyndrom och stressrelaterade sjukdomar. Och sjukskrivningarna kryper ner i åldrarna.
– Det tog flera månader innan jag kunde acceptera att jag var utmattad.
”Solglasögon och ljudisolerande hörlurar”
Jette blev sängliggandes i flera månader, men fick ett stort stöd av sambon, vänner och familj.
– Jag kunde inte resa mig upp. Jag låg i sängen hela dagarna, med solglasögon och ljudisolerande hörlurar.
Dagarna i sängen ledde till en hel del scrollande på sociala medier, där hon läste flertalet mardrömshistorier från personer som hade varit sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom i flera år.
– Jag tänkte ”kommer jag må så här livet ut?” och det fick mig att känna ensamhet och stress.
I klippet: Hör Jette Huzingas hälsning till andra unga som drabbats av utmattningssyndrom.
20-40 ÅRINGAR MED UTMATTNINGSSYNDROM
- Allt fler unga mellan 20 till 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. Enligt siffror från Försäkringskassan som visar en ökning i åldersgruppen på mer än 3 000 personer i hela landet mellan 2020 och 2023.
- Den 31 december 2020 var 11 167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. De diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser.
- Antalet sjukskrivningar med utmattningssyndrom ökade med över 600 procent från 2010 till 2023. 2023 var 75 procent av de drabbade kvinnor.
- Den 30 september 2023 var 14 348 personer sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med drygt 28 procent i hela landet.
- Störst ökning ser man i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. Den enda regionen där det har minskat är Gotland.
Källa: Försäkringskassan