”Jobbigt att se de magra eländiga skeletten”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har Uppsala katthem fått in ett stort antal ensamma hankatter.

Det är okastrerade unga hankatter som hittas på landet, i bostadsområden eller i industriområden. Katterna har ofta drivit runt ett tag tills någon uppmärksammat dem och insett att de kan vara hemlösa, berättar ordförande på Uppsala Katthem Sibylle Zetterberg.

– Det är jättejobbigt att se de här magra eländiga skeletten som vi får in. De kan ha stora sår och infektioner och till slut så pajar immunförsvaret. De är ofta märkta av utelivet, utelivet är hårt för en katt.

Uppsala Katthem kan ta emot 120 katter, 20 ryms på kattehemmet och resterande 100 katter är placerade i jourhem runt om i Uppsala.

Okunskap hur katter fungerar

En orsak till det ökande antalet upphittade ensamma hankatter tror man kan bero på att folk inte alltid vet hur katter fungerar.

– Så fort man skaffar en katt ska man kastrera den så fort som möjligt. Jag tror att det beror mycket på okunskap att man väntar med det. Katten bör kastreras redan vid fem månader, innan den blir fertil. Och släpp inte ut den innan de blir kastrerad. Många katter går vilse då, säger Sibylle Zetterberg.

Sköter katterna bra

Trots det höga trycket på Uppsala Katthem menar Sibylle ändå att folk har blivit bättre på att ta hand om sina katter. Bland annat tycker hon sig se det i de många samtal och mejl hon får om allt som rör katter. Hos veterinären är det idag också lika många hundar som katter. Det kan tyda på att folk är mer måna om sina katter säger Sibylle Zetterberg.

– Något som vi märker sedan vi började föreningen är att det idag är skämmigt att inte sköta sina djur. Man pratar om djuren när träffas och umgås. Vi ser skillnad på det idag i jämfört med för tio år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.