Man sitter vid upp och nedvänd kayak med paddel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Roger Wildes kritik mot platsen av den nya kayakomaten vid Fyrisån och hur kommunen tänkt kring beslutet om platsen. Foto: Kristian Östlund/SVT

Kajakuthyrning mitt i farleden vid Fyrisån – erfarna kanotisten kritisk

Publicerad

Nyligen öppnades en kajakuthyrning intill Fyrisån mellan Kungsängsbron och Vindbron. Den erfarna kanotisten Roger Wilde menar att det är en mycket farlig placering och att en olycka lätt kan inträffa.

– Den är placerad mitt i farleden och det finns inga marginaler att väja för motorbåtarna, säger Roger Wilde.

Han skulle själv aldrig under sommarsäsong lägga i sin kajak där den nya ”kayakomaten” står placerad. Roger Wilde menar på att vågorna vid ett möte med en motorbåt kan skapa stora problem.

– Det blir som en tsunamieffekt så det blir väldigt jobbigt, säger Roger Wilde.

Under sommarsäsongen juni – aug så är det fler båtar som ska samsas i Fyrisån. Enligt Roger Wilde så är det inte lämpligt att fylla på med kajaker som ska samsas på den lilla ytan.

Inga farhågor med placeringen

Mikael Johansson som är projektledare för idrott och fritid på Uppsala kommun berättar att beslutet om platsen gått igenom många instanser innan det klubbats igenom.

– Det här har passerat parkmiljö, mark och exploateringsutskottet och oss på idrotten. Ingen har väckt några farhågor om att det skulle vara farligt att paddla kajak i Fyrisån, säger Mikael Johansson.

I klippet: Hör kritiken om placeringen av kayakomaten och svaret från kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.