Käppar i hjulet för ny bro vid Flottsund

Publicerad

Uppsala kommun fick rätt av mark och miljödomstolen att bygga en ny bro vid Flottsund i södra Uppsala.

Men just när man var i färd med att köra igång projektet säger länsstyrelsen nej.

– Jag blev lite överraskad. Vi fick en dom från mark- och miljödomstolen för tre veckor sen. Det är ju en sammanslutning av tekniker, så vi trodde faktiskt att det här skulle gå vägen. Vi blev lite chockade, säger Michael Eriksson som är avdelningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala.

Inte nöjd med teknisk utformning

Länsstyrelsen håller med om att det finns behov för en ny bro och är inte emot att man sätter upp en provisorisk bro och river den gamla.

– Vad vi har överklagat är den tekniska utformningen av den nya bron. Vi menar att man behöver beakta den översvämningsrisk som finns i området mer än vad man har gjort, säger Tomas Waara som är miljöskyddsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala län.

Kan försenas ett år

Kommunen hade tänkt påbörja projektet i dagarna genom att beställa material. Länsstyrelsens överklagande innebär att starten skjuts upp i åtminstone två till tre månader.

– Det gör att vi sannolikt skjuter hela projektet ett år, det är så pass tajt i tidplanen, säger Michael Eriksson.

Men Tomas Waara på länsstyrelsen menar att det är viktigt att bron blir rätt utformad från början. I ett längre perspektiv kan det snarare vara samhällsekonomiskt lönsamt.

– Bron ska också stå här i säkert hundra år. Det är nu man måste titta på frågan och inte ta eventuella negativa konsekvenser av en felaktigkt utformad bro senare, säger han.

Mycket underhåll

Eftersom Flottsundsbron är från 20-talet gör kommunen vad de kan för att hålla den i skick. Men det finns alltid en risk att klaffarna kan gå sönder.

– Det är ju inte bra att vi har en så här gammal bro. Det bästa hade varit att vi fick bygga om bron nu, så att den blev klar enligt tidplan i april 2017, menar Michael Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.