Karin ”Kajjan” Andersson om barns skärmtid: ”Skärmar är kanon”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och opinionsbildaren Karin ”Kajjan” Andersson anser att skärmar är bra för barn. Hennes syn går tvärt emot en ny studiesammanställning som visar att små barns utveckling hämmas av skärmar.

– Vi rynkar inte på näsan när ett barn sitter med en bok eller ett brädspel, men vi gör det när spelet eller boken är på en skärm, säger hon.

Charlotte Borg Skoglund, forskare vid Uppsala universitet, menar att barn lär sig mindre om de sitter vid en skärm jämfört med om de lär sig saker i verkliga livet tillsammans med vuxna.

Men Karin ”Kajjan” Andersson håller inte med. Hon tycker att skärmar gynnar små barns inlärning och kreativitet samtidigt som de underhåller.

– Det är du som vuxen som väljer appar, instruerar och kan samtala med barnen, så det hänger helt på hur man lägger upp det.

”Blir skevt”

Hon tror även att mycket av kritiken mot skärmanvändning egentligen handlar om stillasittande.

– Då handlar det inte om att du sitter vid en skärm utan var du gör resterande tid, det blir ganska skevt kan jag tycka.

I klippet hör du vad skärmar betytt för Karin Anderssons autistiska son, och hur hon bemöter kritik från andra föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.