Mellan 1996 och 2011 har Livsmedelsverket undersökt blodprov från förstagångsmammor i Uppsala. Enligt studien är det bara vissa delar av Uppsala som fått det förorenade dricksvattnet.
– Det gäller främst de västra och södra delarna av Uppsala, säger Sven Ahlgren, planeringschef på Uppsala Vatten.
Dubbelt så höga halter
För PFSA-ämnena PFHxS och PFBS berodde halterna i mammornas blod om de bott i områden med förorenat dricksvatten eller inte, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Halterna i mammornas blod, som bott i områden med förorenat vatten, var ungefär dubbelt så högt.
– Vi har sett att det finns ett tydligt samband mellan de ämnena om var någonstans kvinnorna bodde, säger Irina Gyllenhammar på Livsmedelsverket, som gjord studien.
Andra källor
För PFAS-ämnet PFOS, som också fanns i dricksvattnet, hittades inget samband mellan bostadsområde och halt i blodet. Där var andra källor, såsom kläder, mat eller möbler avgörande.
– När det kommer till de ämnet så var värdena hos de undersökte inte högre än hos de som bodde i områden som inte exponerats högre av det. Det betyder att exponeringen av ämnet helt enkelt var värre från andra källor än vattnet, säger Irina Gyllenhammar.
Det var i juni 2012 som Uppsala Vatten upptäckte föroreningen och brunnarna stängdes av. Studien har genomförts av Livsmedelsverket, Uppsala Vatten och Stockholms universitet.
– Värdet för oss ligger ju främst i att hjälpa forskningen att förstå sig på PFAS-ämnen, säger Sven Ahlgren.