Föreningen är positiv till att motverka svartuthyrning, och uppskattar att kommunen försöker komma åt problemet. Men Jens Nilsson (S), ordförande i Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta som också är förtroendevald politiker, menar att de nuvarande regler får helt andra effekter.
– Man vill komma åt svartkontrakt och kriminella som hyr ut lägenheter, men istället drabbas barnfamiljer som kanske inte har någon annanstans att bo, och det är djupt tragiskt, säger han.
Martin Hansson, jurist på HFG, tycker inte heller att biståndsstoppet är rätt väg att gå.
– Jag tror tyvärr att det här mest är ett slag i luften, det kommer inte lösa problemet på sikt. Det drabbar enskilda boende väldigt hårt. De blir bostadslösa samtidigt som de som hyr ut svart bara hyr ut till någon annan, säger han.
”Ska inte pröva lagstiftning”
Hansson vänder sig dessutom mot att Uppsala kommun väljer att driva ärenden i domstol för att testa lagen, trots att det saknas tydligt rättsligt stöd för att stoppa bistånd till otillåtna andrahandskontrakt.
– En kommun ska tillämpa lagstiftning, de ska inte pröva ny lagstiftning. Tycker kommunen att det behövs en ändring så ska man ta det den politiska vägen.
Mohamad Hassan (L), ordförande i Arbetsmarknadsnämnden, ser inga problem med att kommunen sätter lagstiftningen på prov genom att driva ärenden i domstol.
– Grunden till Socialtjänstlagen har lagts i en tid där Sverige såg annorlunda ut, då fanns det inte överutnyttjande av svarta kontrakt. I dag har vi ett helt annat system och då måste vi gå till domstolarna för att få vägledning. När riksdagen inte vill revidera Socialtjänstlagen så måste domstolarna säga sitt, menar han.
Så säger juridiken
• Enligt Socialtjänstlagen (SoL) har den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt rätt till försörjningsstöd (4 kap 1 § SoL). I Socialstyrelsens Allmänna Råd (SOSFS 2013:1) står det: ”Om lägenheten hyrs i andra hand, bör nämnden godta den hyra som lägenhetsinnehavaren och andrahandshyresgästen har avtalat, under förutsättning att den är skälig.”
En del av de kommuner som ändå nekar bistånd till otillåtna andrahandskontrakt hänvisar till att det sedan 2019 är olagligt att hyra ut en bostad svart och samtidigt ta ut för mycket i hyra. Det är dock inte olagligt att bo på ett sådant kontrakt.
• I Uppsala kommun har ett tiotal avslag överklagats. Förvaltningsrätten (FR) konstaterar i majoriteten av fallen att det inte finns något krav i SoL på att den enskilde ska lämna in intyg från fastighetsägaren för att nämnden ska kunna utreda behovet av bistånd.
Några fall har dock gått vidare till kammarrätten (KR), som gjort olika bedömningar. I vissa fall konstaterar KR att det inte är tillåtet att hyra ut en bostad i andra hand utan fastighetsägarens godkännande, och ger därför kommunen rätt. Kammarrätten i Göteborg har å andra sidan bedömt att det saknas stöd för att låta ett otillåtet andrahandskontrakt påverka rätten till försörjningsstöd och hänvisar till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (RÅ 2009 ref. 4.)
• Denna referens nämns återkommande i avgöranden hos både FR och KR. Det är det enda avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen, och därmed det enda prejudicerande målet, som berört frågan. Då handlade det om en person som bodde i en kolonistuga och nekades bistånd. HFD ansåg då att den enskilde har rätt att bestämma var hen vill bo utan att det ska inverka på rätten till bistånd. Detta går att läsa i domen: ”Permanentboende i kolonistugor är i allmänhet inte tillåtet [...] Även om boende i kolonistuga således inte kan ses som någon långsiktig lösning på ett bostadsproblem saknas dock stöd för att låta detta inverka på bedömningen av rätten till försörjningsstöd för boendekostnader”.
Kommunens krafttag mot svartkontrakt
- April 2019: En dom i Kammarrätten ger Södertälje rätt att neka bostadsbidrag till personer som inte kan uppvisa ett andrahandskontrakt som godkänts av hyresvärden. Uppsala kommuns jurist anser dock inte att det möjliggör nya riktlinjer för Uppsala. ”Vi anser inte att sättet som Södertälje jobbar på är lagligt”, säger Ida Bylund Lindman, avdelningschef på socialtjänsten, till UNT.
- Maj 2019: Arbetsmarknadsnämnden ger i uppdrag till förvaltningen att utreda omfattningen av otillåten andrahandsuthyrning bland personer som söker bostadsbidrag. I remissvaret konstaterar förvaltningen bland annat att utbudet på Uppsalas bostadsmarknad främst är tillgängligt för köpstarka målgrupper, och att hushåll med låga inkomster kan ha svårt att bli godkända som hyresgäster.
- November 2019: Trots invändningar och tidigare uttalanden ger Arbetsnämnden nu i uppdrag till förvaltningen att börja neka ekonomiskt bistånd till hushåll som inte kan uppvisa godkännande av hyresvärd eller bostadsförening. Ordförande Mohamad Hassan (L) är drivande.
- Maj 2020: 14 hushåll har hunnit få avslag på grund av otillåten andrahandsuthyrning.
- Juni-augusti 2021: 60 hushåll har fått avslag. Sju beslut överklagas till Förvaltningsrätten, där kommunen förlorar tre gånger. Kommunen förlorar även en gång i Kammarrätten och överklagar till Högsta förvaltningsrätten. Mohamad Hassan (L) säger till Hem&Hyra att om beslutet inte håller rättsligt i HFD så vill han driva frågan politiskt för att få till en lagändring. Strax efter uttalandet kommer beskedet att HFD nekar prövningstillstånd och därmed ger hyresgästen rätt.