Man i svart jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har fått stå själv och kämpa”, säger Samer Saad, pappa till 24-åriga Soha Saad som föll offer för ett av sprängdåden i Uppsala. Hör mer om hans syn på kommunens brister i ansvaret för brottsoffer i klippet. Foto: Pontus Stark/SVT

Efter rapport: Kommuner kan tvingas erbjuda stöd till brottsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Flera invånare i Uppsala kommun drabbades hårt av våldsvågen förra hösten. En ny rapport från Brottsoffermyndigheten visar att stödet till bland annat vuxna brottsoffer brister – men nu kan kommuner behöva ta ett större ansvar.

– Jag har fått kämpa ensam, kommunen borde redan ha stöttat min familj och tagit sitt ansvar, säger Samer Saad.

24-åriga Soha Saad var en av de som föll offer för ett av höstens sprängdåd i Uppsala. SVT Nyheter Uppsala har tidigare pratat med hennes pappa Samer Saad, där han kritiserade kommunens bristande stöd. Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), står fast vid att kommunen inte kunnat hjälpa till med till exempel boende.

– Det är försäkringsbolagens ansvar, säger Erik Pelling (S).

Soha Saads familj

Är det skäliga levnadsvillkor att förlora sin dotter och bo på hotell med flera barn i månader?

– Nej, det kanske det inte är. Men det är flera delar i ett samhälle som har ett ansvar, säger Erik Pelling (S).

Bristande stöd till brottsoffer i Sverige

Brottsoffermyndighetens kartläggning visar att flera kommuner inte har riktat stöd till alla brottsoffer, oavsett brott och målgrupp.
I Uppsala kommun har man riktat stöd till barn och unga, men inte till vuxna, säger Erik Pelling.

– Om vi får ett sådant uppdrag så gör vi ju såklart det.

Kommunen kan få större ansvar

Myndigheten lägger nu fram ett förslag där bland annat kommunerna föreslås få ett större ansvar för den lokala samordningen.

– Här får kommunerna ett stort arbete att steppa upp och ta det ansvar man redan har i dag, enligt lag, säger Anders Alenskär, generaldirektör på myndigheten.

När SVT Uppsala träffar Samer Saad på nytt kommenterar han förslaget, som enligt honom är ett steg i rätt riktning.

– Vi har inte fått hjälp med att hitta bostad eller något annat, utan kämpat ensamma de senaste nio månaderna samtidigt som vi sörjer vår dotter Soha. Kommunen måste ta sitt ansvar, även om det nu är för sent för vår del, säger han.

Så kan kommunernas uppdrag bli

Kommunerna har idag enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. Det är också deras ansvar att verka för att den som utsatts för brott får stöd och hjälp.

Idag fokuserar kommunernas stöd till brottsoffer främst på våldsutsatta kvinnor och barn, eftersom de grupperna särskilt ska beaktas enligt socialtjänstlagen.

Brottsoffermyndigheten föreslår att kommunerna får ett tydligare uppdrag att ansvara för samordningen av det direkta stödet som ges till alla brottsoffergrupper, oavsett typ av brott, ålder, och om brottet polisanmälts eller inte.

Stödet och insatserna ska utgå från behovet hos det enskilda brottsoffret, och ska kunna erbjudas under en längre tid om det behövs.

Bland annat föreslås kommuner att vid kort varsel kunna ge insatser till utsatta vid större brottshändelser med flera drabbade, och hjälpa till att ordna nytt boende.

Källa: Brottsoffermyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Soha Saads familj

Mer i ämnet