2014 sade Vårdförbundet upp det lokala avtalet för sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset. Sedan har förhandlingar mellan parterna pågått – utan att man kommit överens. Det lokala avtalet går ut den 15 september och då träder det centrala avtalet i kraft fram till att ett nytt lokalt avtal finns på plats.
Hävdar längre arbetstider
Det centrala avtalet förändrar villkoren för medlemmarna. I veckan skrev 24 sjuksköterskor på akutmottagningen en debattartikel i Expressen där de hävdar att deras arbetstid förlängs med 11 till 18 procent. Nu har 13 personer sagt upp sig från akuten.
– Det här är droppen som fått bägaren att rinna över. Det har hela tiden blivit sämre, förutsättningarna för att göra ett bra jobb har blivit sämre. Nu när de tar bort poängmodellen som ändå gjort det uthärdligt för oss, säger Åse Johansson, som är en av de som nu sagt upp sig.
De anställda menar att situationen helt enkelt blivit ohållbar.
– Vi är en akutmottagning, vi kan aldrig förutse hur dagen kommer att se ut, vi kan inte planera. Vi kan inte säga att det är fullt nu, att vi inte kan ta emot patienter. Och nu på sommaren är platsbristen katastrofal. Vi får ju ha vårdplatser på avdelningen. Så det är väldigt många saker, säger Åse Johansson.
Vad skulle kunna få er att inte säga upp er?
– Att vi får en arbetsmodell som gör att vi får mer tid för återhämtning.
Vill behålla personalen
Från sjukhusledningens håll jobbar man nu med att lägga fram förslag på hur man kan anpassa det centrala avtalet på så sätt att det fungerar för medarbetarna.
– Vi väntar på ett konstruktivt förslag från Vårdförbundet, som var beräknat att komma denna vecka. Parallellt med det jobbar vi på ett beslut. Vi tittar på hur vi kan modifiera och justera nivåerna i de centrala avtalen så att de blir så bra som möjligt för våra medarbetare. Både när det gäller arbetsmiljö, återhämtning och kompetensförsörjning, men också rättvisa, att det är lika förutsättningar, säger HR-chefen Lena Hadad.
Hon säger att hon tycker det är mycket olyckligt att man har hamnat här.
– Vi är väldigt måna om våra medarbetare och deras kompetens. Vi gör nu vårt yttersta för att hitta andra vägar för att försöka behålla dem.
Riskerar att förlora pengar
Vårdförbundet motiverar uppsägningen av det lokala avtalet med att de ser problem i arbetstidsmodellerna, till exempel att det saknas ett grundschema som träder in vid långtidssjukskrivning, något som de menar gör att sjukskrivna riskerar att förlora stora summor i ersättning från Försäkringskassan. Sjukhusledningen delar den verklighetsbeskrivningen och säger att de ska se över det.
En annan kritik från fackligt håll är att de inte ska ha blivit kallade till förhandlingar när det skett förändringar i det centrala avtalet, till exempel höjningar i OB-nivåerna.
Facket lägger fram förslag
I morgon fredag ska Vårdförbundet lägga fram ett nytt avtalsförslag som landstinget ska ta ställning till.
– Vår förhoppning är att vi ska hitta en lösning innan den 15 september, men det är upp till arbetsgivaren om de vill ta förslaget. Vi förväntar oss kanske inte att de ska svälja det med hull och hår, men om allt går bra så kan vi ju skriva på papper redan nästa vecka, säger Vårdförbundets Ivan Gosijer.
Hur ser du på att flera sjuksköterskor nu sagt upp sig?
– Jag tycker att det är en väldigt kritisk situation som uppstått, men individerna har gjort ett eget val och funderat över sin situation och tagit beslutet. Arbetsgivaren har en stor delaktighet i det som håller på att ske.