Transvården: Tyr, 16, har stått i kö i över ett år

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Tyr från Tierp har stått i kö sedan mars 2021 för att få vård på Akademiska sjukhusets könsidentitetsmottagning. Hans familj är nu kritisk mot de långa köerna för att få hjälp.

Nyligen kunde SVT rapportera att köerna för att utreda könsdysfori blir allt längre – för patienter under 18 år ligger väntetiden runt 1,5-2 år, enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Kom ut på julafton

Tyr bor med sin familj utanför Tierp och har precis börjat teaterlinjen på gymnasiet. Det var på julafton 2020 som han berättade för familjen att han identifierar sig som kille.

BUP-krisen

– Då var det bara att börja ställa om till att säga rätt namn och pronomen, berättar mamma Jenny.

Men trots att sonen sökte vård redan för 18 månader sedan så har han fortfarande inte ens fått ett första möte med läkare.

Sjukhuset: Patienterna ökar

Enligt Akademiska sjukhuset beror väntetiderna på att antalet patienter tredubblats sedan 2019, och att varje enskild utredning är mycket omfattande.

Men Tyrs mamma Jenny köper inte den förklaringen.

– Transvården är väldigt underprioriterad. Ingen annan patientgrupp skulle acceptera att vänta så här länge.

Hör familjen berätta mer i klippet.

Fakta: Könsdysfori

Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet. Du går att få behandling för att må bättre.

Först får patienten träffa flera experter inom sjukvården. De ska stötta och utreda vilka lösningar som är möjliga.

Syftet med utredningen är att ta reda om patienten har könsdysfori och vilka fördelar och nackdelar en behandling kan medföra.

Kontakta en läkare, kurator eller psykolog på vårdcentralen, eller en psykiatrisk mottagning om du vill tala med någon i vården om din könsidentitet.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet