Det är eftermiddag och taxibilar med skolskjutsskyltar uppfällda snurrar in och ut till Kajans friskola i Uppsala, en skola som hjälper elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
– Om det hade funnits en sådan här skola i Knivsta hade vi säkert valt den, men den sista tiden i skolan i Knivsta var Vincent mycket ute i korridoren. När vi inte fick ett klart besked flyttade vi honom hit, säger Jessica Moström.
Kostar att skjutsa
Hon vill göra det bästa för sin son – men det kostar.
– Eftersom jag skjutsar honom till och från Östuna kan jag inte ta ett heltidsjobb. På mina inhopp få jag in cirka 4 000 kronor i månaden.
Men varför kan Vincent inte åka vanlig buss till skolan?
– Det är en kilometer till riksväg 77, och jag vill inte att han ska korsa den hårt trafikerade vägen. Sen går bussarna sällan, och det är många byten som ska göras också – det klarar inte Vincent, säger Thomas Paulsson, pappa till Vincent.
Väljs en skola i en annan kommun, så beviljas inte skolskjuts. Så är grundregeln i Knivsta kommun. Ändå finns det enligt Jessica Moström Knivstaelever i Vincents klass som har fått skolskjuts beviljad.
Ann Ohlsson Ax, administrativ chef, vill inte gå in på det enskilda fallet men säger att kommunen gör mer än vad den behöver när det gäller skolskjuts och att varje fall prövas indivuduellt.
Klippet: Därför vill familjen ha skolskjuts