Under de senaste tio åren har antalet anmälningar om misstänkta våldtäkter ökat kraftigt. Enligt Brottsförebyggande rådet finns det flera förklaringar till varför fler misstänkta våldtäkter anmäls. En orsak är enligt BRÅ:s utredare Johanna Olseryd att det under perioden skett ett antal lagförändringar.
– En väldigt viktig orsak till att vi ser att antalet anmälningar om våldtäkt har ökat över ett längre tidsperspektiv är att det har skett en rad olika lagstiftningsförändringar som egentligen innebär att våldtäktsbegreppet har utvidgats, säger Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.
LÄS MER: ”Behöver inte finnas våld med i bilden”
Förändrad lagstiftning
De lagförändringar som Johanna Olseryd hänvisar till är bland annat den nya sexualbrottslagen från 2005 då begreppet våldtäkt i lagens mening utvidgades.
Innan 2005 räknades ett övergrepp inte som en våldtäkt om offret själv hade druckit sig berusad. Det krävdes innan ändringen att gärningspersonen hade tvingat i offret droger eller alkohol. 2013 utvidgades lagen ytterligare för att omfatta de fall där brottsoffer har reagerat med passivitet.
– Det bidrar till att fler händelser anmäls som våldtäkt men vi ser också i statistiken att det finns en överflyttningseffekt från lindrigare rubriceringar. Där till exempel allt färre anmälningar kommer till polisen som handlar om sexuellt tvång och sexuellt utnyttjande.
Sker det fler våldtäkter idag?
Men att fler misstänkta våldtäkter polisanmäls betyder enligt BRÅ inte att det nödvändigtvis begås fler brott. Antalet anmälda brott är ett mått på hur många händelser som anmäls till polisen och rubriceras som våldtäkt.
Brottsförebyggande rådet använder sig därför av andra mätpunkter för att bilda sig en uppfattning om hur många brott som begås. Bland annat granskar de vårddata från till exempel Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna personer.
– Vi har andra indikatorer som vi kan använda för att säga något om den faktiska utvecklingen. Där kan vi till exempel tittar på vårddata. Det finns uppgifter om personer som söker sig akutsjukvården för till exempel skador som har uppkommit i samband med ett sexualbrott, och där ser vi ingen ökning över tid. Det ger oss en god grund att tro att antalet faktiska våldtäkter inte ökar på det sätt som avspeglas i de polisanmälda brotten.
LÄS MER: Hit kan du vända dig
Bara en av tio anmäler
Trots att det anmäls fler sexualbrott och att fler fall av sexuella övergrepp är att betrakta som våldtäkt finns det ett stort mörkertal. Brottsförebyggande rådet gör varje år en enkätundersökning (NTU) där 20.000 svenskar får svara på frågor om brott. Vid förra årets enkät svarade 12.000 personer.
Ett avsnitt rör sexualbrott där BRÅ ställer frågan om respondenten under det gångna året har blivit utsatt för ett sexualbrott. Om personen svarar ja får den ett antal följdfrågor för att närma sig vilken typ av sexualbrott det rör sig om. Enkätundersökningen är bred men fångar enligt BRÅ även upp grövre sexualbrott som till exempel våldtäkter.
– Antalet anmälda brott är egentligen bara ett mått på hur många brott som kommer till rättsväsendets kännedom. Det gör att det finns en problematik med till exempel mörkertal.
Hur stort är mörkertalet vad gäller sexualbrotten i stort?
– Vi vet genom vår nationella trygghetsundersökning där vi ställer frågor om utsatthet vad gäller sexualbrotten i stort att det är en väldigt liten del av brotten som kommer till rättsväsendets kännedom. NTU fångar upp allt från ofredandebrott till potentiellt grova våldtäkter och resultatet visar att det är omkring tio procent av brotten där man uppger att man har också anmält det till polisen.
LÄS MER: ”Viktigt att polisanmäla”