Vårdpersonal om ätstörningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sociala medier har en tendens att spä på kroppsmissnöjet och att människor jämför sig med andra”, säger Elisabeth Welch. Foto: Antonios Antoniadis

Kraftig ökning av patienter med ätstörningar: ”En överjävlig sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som söker vård för ätstörningar ökar. En av de bakomliggande orsakerna tros vara pandemin. I Uppsala är det upp emot 70 procent fler vuxna i dag jämfört med 2020.

– Det är en överjävlig sjukdom, men än så länge har vi lyckats hålla nere väntetiderna, säger Maria Stefansson, avdelningschef på ätstörningsenheten.

På Akademiska sjukhusets ätstörningsenheter behandlas vuxna, barn och unga. Genom bland annat samtal, kognitiv beteendeterapi och familjebaserad behandling får patienterna hjälp att må bättre.

– Vi har märkt att patienterna som kommer hit är i sämre skick än tidigare. Fler befinner sig i svält och har kommit längre in i sjukdomen, säger Maria Stefansson.

Ökningen är inte unik för Uppsala. Enligt Socialstyrelsen är ätstörning den diagnos som ökat mest inom tvångsvården mellan 2017 och 2021. En orsak som lyfts fram är pandemin.

– Vi har olika hypoteser om vad ökningen beror på, men vi tror att isoleringen under pandemin bidrog till att många blev ensamma och drabbades av ätstörningar, säger Maria Stefansson.

Vårdköerna är en utmaning

Trots ökningen har väntetiden för patienterna på Akademiska sjukhuset inte blivit längre utan man håller vårdgarantin på 30 dagar till nybesök och 30 dagar till behandling, men vissa få undantag. Det enligt avdelningschef Maria Stefansson.

Detta beror delvis, enligt personalen, på att man börjat med gruppterapi för personer med ätstörningsproblem.

– Genom att vi börjat med gruppterapi har vi kunnat hjälpa fler patienter samtidigt. Det gör att väntetiderna till vården bara är marginellt längre än tidigare, säger Elisabeth Welch, ätstörningsenheten för vuxna.

I klippet: Därför ökar antalet patienter på ätstörningsenheten.

Så stor är ökningen

Mellan 2017 och 2021 ökade antalet patienter som fått sluten tvångsvård för ätstörningar i hela Sverige från 157 till 290. Bland patienter i ålder 0-17 år var ökningen ännu större. Från 51 till 146 personer.

I Uppsala har rekordmånga människor sökt sig till ätstörningsenheterna. Under åren 2020-2022 ökade antalet till BUP ätstörningsenhet från 177 till 274 stycken. Motsvarande ökning på vuxenpsykiatriska ätstörningsenheten var från 125 till 210 stycken.

Källa: Socialstyrelsen och Akademiska sjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.