Foto: TT

Fossmo stoppas från att delta i gudstjänst

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården har stoppat den livstidsdömde Helge Fossmo från att delta i en gudstjänst utanför fängelsemurarna.

– Det görs en enskild, unik bedömning vid varje sådan här permission, säger kriminalvårdschefen Mikael Wallin till Expressen.

Den tidigare Knutbypastorn, och den livstidsdömde Helge Fossmo har nekats en permission av Kriminalvården. Detta rapporterar tidningen Expressen. Enligt tidningen bestod den tilltänkte permissionen av en sex timmar lång gudstjänst, vilket alltså Kriminalvården sa nej till.

Fossmo är i vanliga fall tillåten regelbundna permissioner, dock förutsatt att det är en del av det Kriminalvården kallar ”normalpermission”.

Tidaholms kriminalvårdschef Mikael Wallin vill inte uttala sig om det specifika fallet, men säger till Expressen:

– Det kan vara en permission som inte ingår i den normala permissionsgången, och då görs en prövning: Varför? Behovet kontra säkerhet? Hur ska den hanteras? Återigen: det görs alltid en prövning utifrån de unika omständigheterna i ansökan, säger Tidaholms kriminalvårdschef Mikael Wallin.

Anledningen till stoppet är därmed inte helt klarlagt. Dock understryker anstaltschefen att Tidaholm har kristen verksamhet innanför murarna.

Knutbydramat

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse efter det vida uppmärksammade morddramat i Knutby 2004. Han dömdes för anstiftan till mord på sin fru, samt ett mordförsök på sin dåvarande granne, Daniel Linde.

Dömd för mordet blev Helge Fossmos dåvarande barnflicka, som Fossmo hade förmått att begå morden.

2014 ansökte Helge Fossmo om att få sitt straff tidsbestämt, vilket Örebro tingsrätt godkände men Göta hovrätt rev upp. Under hösten 2016 ansökte Fossmo åter igen om att få sitt straff tidsbestämt. En ansökan som för tillfället handläggs.

Helge Fossmo har efter domen bytt namn till Helge Iversen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.