Under flera år ökande fångsterna av torsk i Ålands hav, men under 2017 är det någonting som har hänt; Under de fyra första månaderna 2016 tog nio uppländska fiskebåtar upp drygt 21.500 kilo torsk. Motsvarande period 2017 tog samma båtar 9 upp drygt 12.500 kilo.
Tendensen bekräftas av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som har granskat siffrorna. Professor Michele Casini har studerat den så kallade ansträngningen, alltså hur ofta yrkesfiskarna varit ute och hur länge deras garn legat i vattnet.
Slutsatsen pekar på att torskbeståndet kan ha gått ner mer än vad upplandsfiskarnas fångst visar. Det kan gått ner med hela 75 procent i Ålands hav under de två första kvartalen 2017.
– En minskning med 75 procent under så kort tid är otroligt mycket för en långlevande art som torsk,
nästan osannolikt, säger Michele Casini, professor vid SLU.
Överfiske kan vara orsaken
Varför torskbeståndet minskat så mycket vet man inte ännu. Det görs inget torskfiske på forskningbasis i Ålands hav och på SLU är forskarna noga med att inte dra förhastade slutsatser.
– Det är svårt att säga just nu, men en faktor kan vara förändring i sälpopulationen eller andra fiskebåtar som fiskar upp mängder av torsk.
Det tredje hypotesen är att de flyttat någon annanstans.
– Det förväntar jag mig däremot inte eftersom de hydrologiska förhållanden inte förändrats så mycket. Jag tror inte heller att andra faktorer som salthalt, temperatur eller syre kan ha påverkat, eftersom de förhållandena varit ganska konstanta under de senaste fem åren, säger Michele Casini.
Torsken har varit betydligt större och friskare i Ålands hav än i södra Östersjön. Problemen med döda havsbottnar är till exempel mindre i Ålands hav.