Hjälpen till de hemlösa räcker inte, enligt Stadsmissionens chef Margaretha Svensson Paras.
– Det är inte tillräckligt eftersom det ser ut som det gör, det kommer hela tiden nya människor som blir hemlösa och så har vi många som är utan bostad under en längre period, säger hon.
Enligt henne saknar kommunerna till exempel en långsiktig strategi för att motverka och förebygga hemlöshet.
I SVT:s enkät till länets kommuner svarar sju av dem att de har akut hemlösa. Bara Knivsta säger att ingen hemlöshet finns, medan Uppsala svarar att det handlar om ett 60-tal personer.
Håller inte med om kritiken
På Socialförvaltningen i Uppsala håller man inte med om Stadsmissionens kritik och tycker att kommunen har många olika åtgärder för att hjälpa hemlösa.
– Det finns till exempel stödboenden i olika former, härbärgen och så kallade bostadssociala hyreskontrakt, säger Åsa Carlsson, avdelningschef på Socialförvaltningen.
Men hur kan det då finnas ett 60-tal akut hemlösa i Uppsala kommun?
– Det är inte alltid så lätt att hjälpa de utsatta grupperna, till exempel väljer en del att inte ha kontakt med kommunen – de kanske inte vill in i ett stödboende.
Men då låter det ju lite som om det är deras eget fel att de blivit hemlösa?
– Nej, det är det inte – men ibland är det ett val man gör att hålla sig undan kontakter med kommunen av olika anledningar.
Långsiktighet
Enligt Åsa Carlsson handlar det långsiktiga arbetet mot hemlöshet till exempel om att det byggs mycket i Uppsala och att många av de nya bostäderna är hyresrätter.
Men de hemlösa som vi har pratat med tycker inte att det byggs för dem – vad säger du om det?
– Ja, men vi har också dragit i gång det som heter Bostad Först – det är en boendeform som riktar sig mot dem som stått utanför bostadsmarknaden under många år.