Förra veckan kom regeringens förslag om att alkoholförsäljning ska förbjudas på restauranger och barer mellan klockan 22.00 och 11.00. Socialminister Lena Hallengren har bland annat motiverat beslutet med att människor tappar omdömet och slarvar med att hålla avstånd när man dricker. Men åtgärden har väckt kritik, inte minst inom krogvärlden.
– Det är ett beslut som drabbar en bransch avsevärt. Och givetvis har man någon åtgärd för det. Men det viktiga nu är att man inte får stödet om tre månader, utan det måste komma omedelbart, säger Stefan Wahlstrand som driver restaurang i centrala Uppsala.
Ifrågasätter valet av klockslag
Stefan Wahlstrand är också kritisk till att just 22.00 är det klockslag som valts.
– 23 eller 24 tror jag hade haft samma effekt på våra gäster, vad gäller berusningsgraden. 22.00 kommer drabba vår andra sittning eller våra gäster som vill sitta ett tag, säger han.
Kollegan Anders Törnkvist betonar att många inom krogbranschen redan har vidtagit säkerhetsåtgärder, och menar att restaurangerna därför är en trygg plats.
– Vi vill ju dra vårt strå till stacken, men sen kan man ifrågasätta ibland om de här reglerna som går ut är det bästa sättet.
Titta på klippet ovan för att höra mer om vad krögarna tycker om de nya reglerna.